SULUDO: Masovni ubica iz Kalifornije je instruktor plesa star 72 godine!
Foto: Twitter/TrafficNewsLA

izvršio samoubistvo u svom kombiju

SULUDO: Masovni ubica iz Kalifornije je instruktor plesa star 72 godine!

Planeta -

Američka policija potvrdila je da je masovno ubistvo na dočeku lunarne Nove godine u Monterej Parku, petnaestak kilometara od centra Los Anđelesa, počinio Huu Can Tran, instruktor plesa star 72 godine!

Šerif okruga Los Anđeles Robert Luna saopštio je da se još istražuje motiv za krvoproliće koje se dogodilo u subotu uveče, a u kome je ubijeno deset, a ranjeno još toliko osoba.

pucnjava, Kalifornija, Monterej park
foto: Twitter/TrafficNewsLA

Planirao drugi napad

U pucnjavi u sali plesnog studija "Star bolrum", gde je držao časove plesa, Huu Can Tran je usmrtio pet žena i petoricu muškaraca. Od deset ranjenih njih sedmoro je još u bolnici, a jedna osoba se nalazi u kritičnom stanju. Nakon krvavog pira napadač je otišao u obližnju bolnicu, gde je zatražio pomoć, nakon čega je posle oko 30 minuta ušao u drugu plesnu salu u gradiću Alhambra, gde su prisutni bili prisebni i oteli mu pištolj pre nego što je uspeo da ponovi masakr.

- Razoružale su ga dve osobe koje smatram herojima. Spasli su mnoge živote. Moglo je da bude mnogo gore. Na drugom mestu smo pronašli poluautomatski pištolj - rekao je Luna na konferenciji za novinare.

Posle pokušaja drugog napada osumnjičeni je pobegao u belom kombiju, koji je policija ubrzo opkolila u obližnjem gradu Torens. Tokom opsade policajci su upali u kombi, u kojem su pronašli telo osumnjičenog s prostrelnom ranom, kao i pištolj. Masakr, koji je izazvao strah u velikoj azijsko-američkoj zajednici u Kaliforniji, najsmrtonosniji je napad u Americi još od 24. maja prošle godine, kada je u pucnjavi u osnovnoj školi ubijena 21 osoba.

pucnjava, Kalifornija, Monterej park
foto: Twitter/TrafficNewsLA

Velika proslava

Monterej Park je grad od oko 60.000 stanovnika na istočnom obodu Los Anđelesa i u njemu žive uglavnom imigranti iz Kine ili prva generacija Amerikanaca azijskog porekla. Pucnjava se dogodila u samom centru grada. Proslava za doček lunarne Nove godine u Monterej Parku jedna je od najvećih koje se održavaju u Kaliforniji.

Ubijeno ukupno 60 osoba

U 2023. već 36 masovnih pucnjava Organizacija Arhiva za oružano nasilje saopštila je da se u Sjedinjenim Državama od početka 2023. godine već dogodilo 36 masovnih pucnjava u kojima je 60 osoba izgubilo život. Masovne pucnjave u SAD se definišu kao napadi vatrenim oružjem u kojima su upucane najmanje četiri osobe, ali ne i napadač.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track