POSLE TRAMPA I BAJDENA TAJNI DOKUMENTI PRONAĐENI I KOD MAJK PENSA Oglasio se i advokat: Papiri su već predati FBI-u!
Foto: EPA/CJ GUNTHER

skandal u sad

POSLE TRAMPA I BAJDENA TAJNI DOKUMENTI PRONAĐENI I KOD MAJK PENSA Oglasio se i advokat: Papiri su već predati FBI-u!

Planeta -

Advokat bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa otkrio je prošle nedelje nešto više od desetak poverljivih dokumenata u njegovoj kući u Indijani i predao ih FBI.

Dokumenti su pronađeni u Karmelu u Indijani, gde živi Pens, koji je bio potpredsednik u administraciji Donalda Trampa od 2017. do 2021. Pens je do sada uveravao da nema nikakvih poverljivih dokumenata.

Skandal je izazvao Tramp, koji je poneo sa sobom nekoliko kutija dokumenata iz Bele kuće kada je napustio funkciju, uključujući više od stotinu njih poverljive prirode. Tramp je uveravao Foks njuz da dokumenti nisu poverljivi jer je on uklonio takvu oznaku sa njih samo razmišljajući o tome.

Posle višemesečne borbe sa Nacionalnim arhivom, koji je tražio dokumente nazad, FBI je upao u Trampov dom na Floridi i zaplenio dokumente, a državni tužilac Merik Garland je imenovao specijalnog tužioca za istragu.

Početkom ove godine počela je serija otkrivanja tajnih dokumenata američkog predsednika Džoa Bajdena iz vremena dok je bio potpredsednik pod Barakom Obamom.

Razlika sa Trampom je u tome što je Bajden odmah dostavio dokumente FBI-ju i čak pristao da pretrese njegov dom u Delaveru, gde su pronašli još neke poverljive papire. Izgleda da je Pens učinio isto.

Američka javnost očekuje da će dokumenti početi da se otkrivaju i kod Obame, a možda i kod Bila i Hilari Klinton, a američki komičari se već zabavljaju na račun Džimija Kartera, što je svoje kuće za sirotinju izolovao tajnim dokumentima .

Polomija koristi Trampu, koji tvrdi da nije uradio ništa što drugi nisu. Ali samo politički, pošto je dokumenta „predao” tek posle racije i oduzimanja.

Demokrate su od početka kritikovale svog predsednika, koji se pitao kako je neko mogao da bude toliko neodgovoran nakon što su dokumenti oduzeti od Trampa. Republikanci, koji su do otkrića Bajdenovih dokumenata celoj stvari pridavali zanemarljiv značaj, sada najavljuju velike istrage zbog pretnji po nacionalnu bezbednost.

Oni ne brane direktno Trampa, već se fokusiraju na to da je i FBI tokom racije tražio dokumente u ormanima bivše prve dame SAD Melanije Tramp.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track