PALI SE AMERIČKA RATNA MAŠINA: Vojna industrija uskoro dobija narudžbe vredne više milijardi dolara, za zalihe i za Ukrajinu
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo, EPA/ Toms Kalnins, Shutterstock

popunjavaju se zalihe

PALI SE AMERIČKA RATNA MAŠINA: Vojna industrija uskoro dobija narudžbe vredne više milijardi dolara, za zalihe i za Ukrajinu

Planeta -

Pentagon se sprema da izda veliki broj velikih narudžbi u narednim mesecima kako bi popunio američke zalihe oružja i vojne opreme vredne milijarde dolara datih Ukrajini tokom prošle godine, rekao je u sredu glavni kupac oružja američke vojske, navodi portal Defense One.

„U februaru i martu stiže nekoliko velikih ugovora“, rekao je Dag Buš, pomoćnik vojnog sekretara za nabavku, logistiku i tehnologiju, na brifingu u Pentagonu.

Ovaj potez će pozdraviti kompanije koje su se žalile na spor tempo narudžbi za popunu, ali koje su se takođe trudile da dovoljno brzo proizvedu oružje da bi zadovoljile komandante i civilne vođe.

Od preko 30 milijardi dolara koje je Kongres izdvojio za pomoć Ukrajini i obnovu američkih zaliha, ugovoreno je samo oko 6 milijardi dolara, rekao je izvršni direktor Raitheon Technologies Greg Haies za CNBC u utorak.

„Do sada smo videli dve milijarde dolara, ali još uvek nismo videli ugovor za Patriot“, rekao je Hejs. „Još nismo videli neke od naloga za dopunu.“

Finansijski direktor kompanije Lockheed Martin Džej Malave rekao je da je njegova kompanija primila narudžbe za oko 1,5 milijardi dolara.

„Imamo u vidu znatno više porudžbina, što ćemo videti...u narednim godinama“, rekao je Malave.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Martin Divíšek

Ostaju pitanja da li su kompanije i njihovi lanci snabdevanja spremni za veće porudžbine.

Ali neke kompanije su samostalno finansirale poboljšanja montažnih linija ili naručile delove pre očekivanih porudžbina. L3Harris Technologies je, na primer, potrošio 16 miliona dolara na nabavku zaliha da bi dobio prednost u očekivanim porudžbinama za sisteme protiv bespilotnih letelica za Ukrajinu.

Rukovodioci Lockheed Martina takođe su rekli da kompanija ulaže u ubrzavanje proizvodnje oružja.

„Imali smo ugovorno finansiranje i interno finansirane projekte kako bismo bili sigurni da možemo da ostvarimo veće stope rasta, bilo da se radi o HIMARS, GMLRS, PAC-3“, rekao je Malave.

U međuvremenu, Buš je rekao da vojska i Ministarstvo odbrane brzo rade.

„Radimo danonoćno na ispunjavanju prioritetnih potreba Ukrajine za bezbednosnom pomoći“, rekao je Buš.

Buš je rekao da je vojska "mnogo ispred standardnih rokova Ministarstva odbrane za obavezivanje finansiranja" za naredbe za dopunu oružja.

Zvaničnici takođe rade na identifikaciji teško dostupnih delova oružja.

„Na primer, za čitav projektil možda neće biti potrebno 18 meseci da se proizvede, već bi to mogla biti samo jedna komponenta za koju je potrebno 14 od tih 18 meseci“, rekao je Buš.

(Kurir.rs/defenceone.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja