JERMENIJA NOVA TAČKA SUKOBA RUSIJE I EU: Brisel šalje misiju na granicu sa Azerbejdžanom, Moskva OPTUŽUJE
Foto: Shutterstock

napetost

JERMENIJA NOVA TAČKA SUKOBA RUSIJE I EU: Brisel šalje misiju na granicu sa Azerbejdžanom, Moskva OPTUŽUJE

Planeta -

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je danas EU da pothranjuje "geopolitičku konfrontaciju" slanjem civilne misije da nadgleda nestabilnu granicu Jermenije i Azerbejdžana, gde Rusija ima svoje mirovne trupe.

Ocenujući da je EU postala podrška SAD-u i NATO-u i da vodi politiku konfrontacije u postsovjetskom prostoru, rusko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da će evropska misija u Jermeniji uvesti "geopolitičku konfrontaciju u region i pojačati postojeće nesuglasice".

Moskva je tradicionalni medijator u sukobu Jermenije i Azerbejdžana od 1990-ih i, od rata 2020, ona je rasporedila mirovnu misiju u Nagorno Karabahu, teritoriji oko koje se spore Baku i Jerevan.

Medjutim, ruski uticaj u regionu beleži odredjen pad zbog geopolitičke konkurencije zapada i Turske ali takodje i zbog ruske invazije u Ukrajini koja zabrinjava njene susede.

Moskva ocenjuje da EU slanjem svoje misije pokušava da potkopa ruske napore za posredovanje.

Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
foto: Shutterstock

Evropljani već mesecima sami pokušavaju da posreduju izmedju Jermenije i Azerbejdžana. Ali misija koju EU planira da pošalje nije dobila odobrenje Azerbejdžana.

S druge strane, Jermenija nedeljama osudjuje Rusiju da ne deluje dovoljno navodeći da ruska mirovna misija nije ništa uradila da spreči tekuću aktuelnu blokadu u Nagorno Karabahu.

Više od mesec dana Azerbejdžanci, predstavljajući se kao aktivisti za odbranu životne sredine, demonstriraju protiv ilegalnih rudnika i blokiraju ključni put koji vezuje Jermeniju i Nagorno Karabah, azerbejdžansku separatitičku oblast nastanjenu Jermenima.

Zbog te blokade ta enklava u kojoj živi oko 120.000 stanovnika suočena je sa prekidima struje i interneta kao i problemima grejanja i pristupu hrani i lekovima.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan danas je rekao da je to "politika etničkog čišćenja" i optužio Azerbejdžan da vrši ekonomske i psihološke pritiske da bi izazvao egzodus Jermena iz Karabaha.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track