POSLE UBISTVA TAJRA NIKOLSA RASFORMIRANA POLICIJSKA JEDNICA "ŠKORPION" Tukli ljude umesto da su hapisli kriminalce
Foto: Youtube/ABC24 Memphis

godinu dana posle formiranja

POSLE UBISTVA TAJRA NIKOLSA RASFORMIRANA POLICIJSKA JEDNICA "ŠKORPION" Tukli ljude umesto da su hapisli kriminalce

Planeta -

Policija Memfisa raspustila je takozvanu operativnu grupu Škorpion, u kojoj su bili policajci optuženi za ubistvo 29-godišnjeg Tajra Nikolsa. Jedinica je osnovana u oktobru 2021. godine sa ciljem aktivnijeg procesuiranja velikih zločina kao što su krađa automobila i kriminal u vezi sa bandama. Policajci koji su brutalno pretukli Nikolsa "odlučili su da skrenu sa kursa", priznao je direktor policije. Ulice Memfisa i drugih gradova u SAD okupirali su mirni demonstranti koji su tražili pravdu za Nikolsa i okončanje „policijskog terora“.

Škorpion je akronim za „Operacija uličnih zločina za obnavljanje mira u našim susedstvima“. Jedinicu je činilo 50 policajaca čiji je zadatak bio da smanje nivo kriminala u pojedinim oblastima.

tuča, policija
foto: Youtube/ABC24 Memphis

Ali nakon što je 7. januara 29-godišnji Tajr Nikols položen pod udarima pendreka upravo onih policajaca koji bi trebalo da se bore protiv kriminala, vlasti više ne vide smisao u postojanju takve jedinice.

„U interesu svih je da se jedinica trajno rasformira“, saopštila je policija i dodala:

„Dok gnusne radnje nekih sramote titulu Škorpiona, imperativ je da mi, Policijska uprava Memfisa, preduzmemo proaktivne korake u procesu lečenja za sve pogođene“.

U saopštenju preko svojih advokata, Nikolsova porodica je pozdravila odluku, nazvavši je "primerenom i proporcionalnom tragičnoj smrti Tira, kao i dostojanstvenom i pravednom odlukom za sve građane Memfisa".

tuča, policija
foto: Youtube/ABC24 Memphis

Jedinica za Škorpion je osnovana u oktobru 2021. sa fokusom na procesuiranje velikih zločina kao što su krađe automobila i zločini koje su počinile bande. Njen rad je u govoru pre godinu dana istakao gradonačelnik Memfisa Džim Strikland, koji je rekao da je grad koristio podatke o kriminalu „da bi odredio gde će jedinica sprovoditi svoje aktivnosti za sprovođenje zakona u gradu“. Od oktobra 2021. do januara 2022. jedinica je izvršila 566 hapšenja. Takođe su zaplenili više od 100.000 dolara u gotovini, 270 vozila i 253 komada oružja.

tuča, policija
foto: Youtube/ABC24 Memphis

Podsetimo, 7. januara ove godine policija u gradu Memfisu na jugu SAD, u državi Tenesi, zaustavila je automobil u kojem je putovao 29-godišnji Nikols zbog navodne nesavesnosti. vožnje. Tvrdili su da je pokušao da pobegne od njih, ali da je uhvaćen na manje od 100 metara od rodne kuće i zverski pretučen. Preminuo je tri dana kasnije u bolnici zbog oštećenja bubrega i srca.

Pet oficira — Tadarijus Bin, Demetrijus Hejli, Dezmond Mils mlađi, Emit Martin III i Džastin Smit — otpušteni su prošle nedelje. Nakon brzog internog uviđaja, u kojem je utvrđeno da su upotrebili prekomernu silu i da nisu pružili pomoć nastradalom, oni su u četvrtak uhapšeni. Svi su optuženi za više krivičnih dela, pored ubistva iz nehata, otmice, fizičkog napada i zavere. Preti im kazna od 16 do 60 godina zatvora. Četvorica od petorice položila su kauciju i pušteni su iz pritvora do petka ujutro.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track