NAPAD NA VOJNE FABRIKE IZVEDEN KVADRIKOPTERIMA: Da li iza ove akcije zapravo stoji MOSAD ili iranska opozicija?! NOVI OBRT
Foto: Twitter/officejjsmart, Shutterstock

napad u iranu

NAPAD NA VOJNE FABRIKE IZVEDEN KVADRIKOPTERIMA: Da li iza ove akcije zapravo stoji MOSAD ili iranska opozicija?! NOVI OBRT

Planeta -

Saga o tome ko je napao vojne fabrike u Isfahanu i dalje nije do kraja razjašnjena. Konačno o ovom slučaju oglasilo se ponovo i Ministarstvo odbrane Islamske Republike Iran koje je priznalo da su napadnute fabrike koje su u njihovom vlasništvu.

Ono što celoj priči daje misteriju jeste tvrdnja da dronovi koji su napali fabriku dronova Šahid-136 su zapravo kvadrikopteri.

"Oko 23.30 časova na dan 8. Bahmana 1401. tri kvadrikopterska drona napali su fabrike Ministarstva odbrane. Jedan od njih je oborila PVO na mesti, a druga dva su pala u odbramenen mreže".

Babak Taghave vazduhoplovni stručnjak i Iranac koji živi u egzilu na svom tviter nalogu objavio snimak na kome se vidi kvadrikopter koji se zakucao u korv zgrade, odnosno proizvodne hale.

Taghave smatra da je napad pokazao moć izraelske obaveptajne službe MOSAD da preko saradničke mreže rasporedi ekipe sa bespilotnim letelicama duboko unutar iranske teritorije, a da ih iranske snage bezbednosti pre svega SAVAK ne otkrije.

Sa druge strane mediji Al Arabija tvrdi da je meta napada bilo skladište ne dronova, niti fabrika, nego čak skladište balističkih projektila, kao i da su u celu operaciju mešane SAD i još jedna zemlja.

O izraelskoj neumešanosti u napad govori i TV kanal Al Hads koji su naveli da se pozivaju na neimenovane američke izvore da Tel Aviv ne stoji iza ove akcije napada na vojnu fabriku.

Taghave smatra i da je meta MOSAD-a billo još jedno postrojenje koje pripada Ministarstvu odbrane Irane u mestu Karaj zapadno od Teherana.

Inače on dodaje da su se u Isfahanu čule tri velike eksplozije i da je napad kvadrikopterima bio uspešan, kao i da je OSAD izveo uspšenu akciju.

Ubrzo zatim Tagahve navodi da se posle ovog napada u akciju diskreditovanja opozicionih medija uključili i sajber brigade Iranske revloucionarne garde -Pasdarana koji su navodno lansirali napad na fabriku Rasht, kao i u gradu Kohoj da je u pitanju bio vazdušni napad, a zapravo se radilo od zemljotresu kada je jedan od transformatora eksplodirao.

Slična priča je i oko aviona nad Tegeranom, gde Tagahve tvrdi da je u pitanju transportni avion C-130 herkules iranskog ratnog vazduhoplovstva koji je u momentu napada bio nad gradom i prevozio humanitarnu pomoć stanovništvu pogođenom zemljotresu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track