TINEJDŽER NESTAO U KINI PRE 3 MESECA: U četvrtak pronašli TELO, a onda je misterija postala JOŠ VEĆA! Jedna stvar buni sve (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

brojna pitanja i nagađanja

TINEJDŽER NESTAO U KINI PRE 3 MESECA: U četvrtak pronašli TELO, a onda je misterija postala JOŠ VEĆA! Jedna stvar buni sve (VIDEO)

Planeta -

Tri meseca je nestanak Hu Xinyua privlačio pažnju javnosti u Kini. Gde se nalazi 15-godišnjak, koji je u oktobru nestao iz internata u južnoj pokrajini Jiangxi, mesecima je bila tema o kojoj se najviše raspravljalo na kineskom internetu.

To je podstaklo brojna pitanja, nagađanja i seriju iscrpnih policijskih potraga - uključujući onu kojoj su se pridružile hiljade stanovnika, piše CNN.

U nedelju,više od 100 dana nakon što je Hu nestao, lokalna policija je rekla da je njegovo telo pronađeno u šumi u blizini njegove škole. Do otkrića je došlo u četvrtak. Telo je bilo odeveno slično kao Hu kada je nestao, što je nateralo policiju da pozove njegovu porodicu i njihovog advokata na mesto događaja, prenosi Index.hr.

DNK testovi kasnije su potvrdili da je telo Huovo, objavila je policija u gradu Shangrau. Diktafon pronađen u blizini tela poslat je na analizu, navodi se u saopštenju. Ali, umesto da dovede do zaključka, otkriće je samo pokrenulo dodatna pitanja o okolnostima njegove smrti.

Telo pronađeno blizu škole

Huova smrt bila je danas najpopularnija tema na kineskom Weibu, društvenoj mreži sličnoj Twitteru, a heštegovi povezani s ovom pričom imali su stotine miliona pregleda. Mnogi postavljaju pitanje zašto opsežna policijska potraga, zajedno sa psima tragačima, dronovima i termovizijskom opremom, nije uspela da otkrije telo na području tako blizu škole.

Šuma u kojoj je Hu pronađen samo je pet minuta hoda od škole i odvojena je od kampusa zidom visokim oko dva metra, izvestio je Kineski nacionalni radio. Obdukcija je obavljena, ali rezultati nisu objavljeni.

Nije retkost da u Kini nestaju deca i tinejdžeri, ali nestanak Hua jedan je od najzvučnijih slučajeva poslednjih godina. Prema Institutu za socijalnu pomoć Zhongmin, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Pekingu, u Kini je 2020. godine nestalo milion ljudi - u proseku 2739 dnevno.

Na kineskim društvenim mrežama mnogi su postavljali pitanje kako je u zemlji poznatoj po sveprisutnim sigurnosnim kamerama i visokotehnološkom nadzoru 15-godišnji dečak mogao da nestane bez traga.

Kako je Hu nestao?

Hu je upravo bio počeo da pohađa gimnaziju Zhiyuan, privatni internat u okrugu Yanshan, gde je u septembru primljen sa stipendijom, kada je iznenada nestao. Zadnji put je viđen na snimku sigurnosnih kamera kako hoda hodnikom u svojoj spavaonici u sumrak 14. oktobra, oko 15 minuta pre nego što je trebalo da počne večernje učenje.

Hu je nestao negde između studentskog doma i nastavne zgrade, u području koje nije bilo pokriveno sigurnosnim kamerama. Huovu porodicu je škola obavestila o njegovom nestanku oko šest sati kasnije. Hu je ostavio svoj pametni sat i gotovinu u domu, noseći sa sobom samo digitalni diktafon i školsku karticu kojom se plaćaju obroci u kampusu.

Budući da istrage i pretrage nisu dovele do napretka, neutemeljene spekulacije počele su da kruže internetom ukazujući na duboko ukorenjeno nepoverenje javnosti prema lokalnim vlastima.

Kao odgovor policija je 7. januara objavila detaljnu izjavu u kojoj je jasno dala do znanja da nisu pronađeni dokazi da je Hu ubijen ili da je učestvovao u nesreći u školi. Hu je verovatno sam napustio kampus, rekla je policija. U saopštenju se takođe detaljno opisuje opsežna policijska potraga, koja pokriva gotovo 40 hektara šume u blizini škole, 200 kilometara reke, 22 kilometra železničkih šina, kao i 72 jezera i tri vodena rezervoara.

Potraga je nastavljena i nakon 7. januara, a u njoj su učestvovale hiljade ljudi, uključujući lokalno stanovništvo koje se dobrovoljno pridružilo. U nedelju je veb stranica Narodnog dnevnika, glasnika Komunističke partije, objavila članak u kojem poziva lokalne vlasti da se pozabave zabrinutošću javnosti pitajući ih zašto nisu uspeli da pronađu Huovo telo u više od 100 dana.

"Događaji oko Hua Xinyua privukli su pozornost cele zemlje. Niko se ne usuđuje ništa da falsifikuje i niko to ne može da učini. Ako dođe do bilo kakve greške, posledice će biti katastrofalne", stoji u članku.

(Kurir.rs/Index.hr/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track