OPERACIJA PROPALA, GENERALI BIROKRATE NESPOSOBNI ZA PRAVI RAT: Igor Strelkov ponovo ŽESTOKO kritikuje Putina POTPUNI NEUSPEH
Foto: Profimedia

LOŠE VOĐEN RAT

OPERACIJA PROPALA, GENERALI BIROKRATE NESPOSOBNI ZA PRAVI RAT: Igor Strelkov ponovo ŽESTOKO kritikuje Putina POTPUNI NEUSPEH

Planeta -

Ruski vojni bloger i bivši obaveštajac Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, ponovo je kritikovao način na koji ruski predsednik Vladimir Putin sprovodi svoju invaziju na Ukrajinu. Girkin je bivši ruski obaveštajac koji je odigrao važnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima 2014. i sukobu koji je usledio u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa.

Osvrnuo se na vojne neuspehe ruskih snaga u Ukrajini, a prokomentarisao je i nedostatke Putina i njegovih komandanata. Tokom nastupa u Sankt Peterburgu, Girkin je okupljenoj publici rekao da je još u maju prošle godine rekao da je Rusija „neuspela“ u, kako Rusi zovu, „specijalnoj vojnoj operaciji“.

Tvrdi da se ruska proizvodnja „raspala” tokom rata. On je napao „generale i birokrate“ koji su rukovodili ruskom invazijom, rekavši da je „nemoguće sprovesti pravu mobilizaciju, prave pripreme ili pravi rat“ sa ovim ljudima. Iako je Putin najavio delimičnu mobilizaciju još u septembru prošle godine, Girkin je, kao i mnogi drugi vojni blogeri, sklon ideji uvođenja vanrednog stanja i prelaska na ratnu ekonomiju.

„Sve je isto kao ovog leta“

On je uveren da su brojni problemi ruskih oružanih snaga uzrokovani nedostatkom ljudstva. „Zbog toga se naš predsednik potpuno povukao iz rukovođenja specijalnom vojnom operacijom i delegirao rukovodstvo ministru odbrane (Sergeju Šojguu) koji je loše pripremio svoju vojsku, ako to možete nazvati pripremom“, rekao je Girkin, prenosi Njuzvik.

On je vojne napore Rusije opisao kao „potpuni neuspeh“. „Sve ide istim putem kao što je bilo ovog leta“, rekao je Girkin, misleći na period tokom kojeg su ruske snage pretrpele zastoje zbog uspešne ukrajinske ofanzive.

Snimak Girkinovog nastupa je na Tviteru objavio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova. „Terorista Girkin-Strelkov kritikuje rusko rukovodstvo i rusku vojsku zbog neuspeha da se pripreme za rat i predviđa da je Rusiji suđeno da izgubi rat“, napisao je Geraščenko.

„Kremlj ne želi da Girkina pretvori u mučenika“

Inače, Ukrajina je u novembru prošle godine u odsustvu, zajedno sa još jednim Rusom i Ukrajincem, osudila Girkina za ubistvo svih 298 ljudi na letu MH17 Malaisia Airlinesa, koji je oboren iznad teritorije koju kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine. 2014.

Uprkos strogim zakonima koji su u Rusiji stupili na snagu prošle godine, a koji imaju za cilj zabranu svake kritike vojne kampanje Kremlja, Girkin je uspeo da se izvuče napadom na Putina i rusko Ministarstvo odbrane.

„Kremlj je odlučio da je verovatno najbolje da ga koristi kao sigurnosni ventil, a ne da ga pravi mučenikom“, objasnio je Mark Galeoti, direktor konsultantske kuće Maiak Intelligence i stručnjak za Rusiju.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track