BORELJ REKAO NEŠTO ŠTO SE PUTINU NIMALO NEĆE SVIDETI: Objasnio koji je najlakši način za OKONČANJE rata u Ukrajini
Foto: Tony Baggett / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/ Stephanie Lecocq, Shutterstock

kršenje povelje un

BORELJ REKAO NEŠTO ŠTO SE PUTINU NIMALO NEĆE SVIDETI: Objasnio koji je najlakši način za OKONČANJE rata u Ukrajini

Planeta -

Šef evropske diplomatije Žozep Borell izjavio je danas da je najlakši način da se okonča rat i patnje koje on izaziva jeste da ruski predsednik Vladimir Putin povuče vojnike i zaustavi napad na Ukrajinu ali da su se svi oni koji su pokušali da pregovaraju sa njim "vratili praznih ruku".

Visoki predstavnik EU je u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da će "Evropljani uvek ostati otvoreni za svakoga ko je ozbiljan u potrazi za rešenjem putem pregovora" i da je to ključna tačka na kojoj će nastaviti da insistira.

Žozep Borelj
foto: EPA/OLIVIER HOSLET

"Ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom nije ništa manje nego potpuna invazija suverene zemlje. Rusija ubija ukrajinske civile, uništava domove, bolnice i elektrane. To što se dešava u Ukrajini je očigledno kršenje Povelje UN i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima" napisao je on.

Borelj je napisao da je prošle nedelje putovao u region južne Afrike kako bi učestvovao u ministarskom dijalogu EU-Južna Afrika i održao bilateralne sastanke u Južnoj Africi i Bocvani ali i da je ruska invazija na Ukrajinu bila je visoko na dnevnom redu.

Vladimir Putin
foto: EPA

"Južna Afrika je izgledala kao da se slaže sa stavovima Rusije kada je njen šef diplomatije Sergej Lavrov posetio zemlju ponavljajući laži da je rat odbrana od rusofobske i fašističke Ukrajine i da se Evropa i njeni partneri zalažu za vojno rešenje, sprečavajući diplomatske napore", rekao je on.

Borelj je dodao da ruski rat predstavlja pretnju za Evropu koliko i za Afriku i druge je, iako se dešava na evropskom tlu, utiče na ceo svet izazivajući prehrambenu krizu koja pogađa milione ljudi i da je Lavrovljeva poseta deo napora Rusije da izbegne međunarodnu izolaciju i proširi svoj uticaj u Africi.

"EU ne traži od Južne Afrike ili bilo kog od naših partnera da jednostavno izaberu stranu između Rusije i Zapada. Ono što tražimo od Južne Afrike i svih zemalja jeste da stanu na stranu principa i vrednosti Povelje UN i međunarodnog prava", napisao je Borel.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track