ROSKOSMOS POSLAO SVOG ROBOTA U UKRAJINU: Počinju borbena testiranja, prvo kao lovac tenkova!
Foto: Printscreen Twitter

konstrukcioni brio carski vukovi

ROSKOSMOS POSLAO SVOG ROBOTA U UKRAJINU: Počinju borbena testiranja, prvo kao lovac tenkova!

Planeta -

Četiri robotizovane borbene platforme pod imenom "Marker" stigle su danas u Donbas iskrcane i biće naoružane protivoklopnim projektilima i poslate na prvu liniju fronta gde će biti i raspoređene i proverene u pravim brobenim uslovima.

Ovu informaciju saopštio je i Dimitri Rogozin šef grupe vojnih savetnika naučno tehničkog centra "Carski vukovi" koji je proizveo ovu platformu.

Inače Rogozin je sredinom januara ove godine naveo da će ova platforma da stigne u Ukrajinu na prvu liniju fronta.

Prema njegovim rečima, borbena verzija “Marker” robota je u stanju da samostalno izabere metu i pogodi je.

Testovi ruske robotizovane platforme "Marker" pokazali su da ova besposadna robotizovana platforma može da patrloira određenom teritorijom čak do 60 sati. Opremljena je dizel motorom koji troši 3 litre na 100 kilometara.

Roskosmos je na manifestaciji Armija-2022 prvi put predstavio robot marker za zaštitu zemaljskih objekata

Jedna od Markerovih ključnih tehnologija su električni pogon, pre ugradnje doizel motora, koji omogućavaju robotskim platformama da razviju veliku brzinu i visoke karakteristike prohodnosti.Tehnologija takođe omogućava ugradnju univerzalnih modula koji mogu da detektuju brzo leteće objekte u realnom vremenu, prate ih i gađaju ih malim oružjem.

Inače prva testiranja obavljena su na kosmodromu Vostočni i testiran je u objektima Ministarstva odbrane RF. Glavni zadatak Markera treba da bude danonoćno patroliranje infrastrukturom Roskosmosa, otkrivanje i presretanje bespilotnih letelica i drugih uljeza.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja