UKRAJINA NEĆE VRATITI KRIM: Pentagon ne veruje da Kijev ima snage za ODLUČNU POBEDU
Foto: EPA-EFE/STRINGER

POVERLJIVIO IZ MINISTARSTVA ODBRANE SAD

UKRAJINA NEĆE VRATITI KRIM: Pentagon ne veruje da Kijev ima snage za ODLUČNU POBEDU

Planeta -

Ukrajinska vojska verovatno neće osloboditi Krim u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka funkcionera američkog Ministarstva odbrane članovima kongresnog Odbora za oružane snage u poverljivom brifingu, a ta procena će sigurno frustrirati ukrajinske čelnike, kojima je vraćanje tog poluostrva jedan od osnovnih ciljeva, piše Politiko.

Nejasno je šta je navelo američke funkcionere na tu ocenu, ali je to jasan pokazatelj da Pentagon ne veruje da Ukrajina ima, ili da će uskoro imati, sposobnost da otera rusku vojsku sa Krima, koji je Rusija zauzela pre gotovo deset godina, navodi američki portal.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Većina učesnika brifinga smatra da pobeda Ukrajine u ofanzivi za oslobađanje svojih teritorija nije sigurna. Među njim su bili zamenica pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Laura Kuper i direktor operacija u Združenom štabu oružanih snaga general Daglas Sims.

"Nećemo komentarisati poverljive brifinge, niti ćemo nagađati o potencijalnim budućim operacijama. Što se tiče sposobnosti Ukrajine da se bori i oslobodi svoju teritoriju, izvanredno odbijanje ruske agresije i stalna prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe", rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sing.

Procena učesnika brifinga odražava ono na što je načelnik Združenog štaba general Mark Mili govorio prethodnih meseci.

"I dalje tvrdim da će ove godine biti vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz cele Ukrajine. To ne znači da se to ne može dogoditi ili da se neće dogoditi, ali biće veoma teško", rekao je Mili 20. januara u Njemačkoj, prenosi Index.

Pitanje preuzimanja Krima sporno je već mesecima, budući da američki i evropski funkcioneri insistiraju na tome da je poluostrvo deo Ukrajine, ali su uglavnom uzdržani kada je reč o potpunom opremanju Kijeva za prodor u to područje.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u januaru, savetnik ukrajinskog predsednika Andrej Jermak odbacio je ideju o ukrajinskoj pobedi bez zauzimanja Krima.

"To je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Jermak, dodajući da pobeda znači vraćanje međunarodno priznatih granica Ukrajine, "uključujući Donbas i Krim".

Nakon što su SAD letos poslale Ukrajini raketni sistem visoke mobilnosti (HIMARS), Rusija je mnoge od svojih osetljivijih sredstava pomerila van dometa od 80 kilometara. Američka administracija i dalje odbija da pošalje projektile za lansere koji mogu da pogađaju ciljeve do 500 kilometara, što bi dovelo u opasnost Krim.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Predsednik kongresnog Odbora za oružane snage Majk Rodžers rekao je u intervjuu u sredu da rat "treba da završi ovog leta" i ukazao na hitnost da SAD brzo snabdeju Ukrajinu za predstojeću ofanzivu, kao i da Kijev treba jasnije da pokaže kako misli da okonča rat.

"Postoji mišljenje da Krim mora da bude deo tog plana, ali Rusija nikada neće odustati od Krima. Putin mora da odluči s kojim plenom može proglasiti pobedu", rekao je Rodžers, koji se nije osvrnuo na sadržaj poverljivog brifinga.

"Mislim da još nema dogovora o tome šta se može postići. Naša vlada i čelnici NATO moraće da izvrše određeni pritisak na Zelenskog oko toga kako bi trebalo da izgleda pobeda. Mislim da će nam to pomoći više nego bilo šta drugo da bismo naterali Putina i Zelenskog da sednu za sto kako bi okončali ovu stvar ovog leta", zaključio je Rodžers.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track