ŠTA JE KINESKI DŽINOVSKI BALON OSMATRAO IZNAD MONTANE: Zbog ova dva razloga baza Malstorm je glavni fokus kineskih špijuna!
Foto: Printscreen FOX News

pogled iz stratosfere

ŠTA JE KINESKI DŽINOVSKI BALON OSMATRAO IZNAD MONTANE: Zbog ova dva razloga baza Malstorm je glavni fokus kineskih špijuna!

Planeta -

Bauk, bauk kineskog osmatračkog balona, za koga svi svetski mediji pa i Pentagon navodi da je u pitanju špijunski kruži Severnom Amerikom.

Sve je počelo kada je otirkven nad Montanom zbog čega je data uzbuna, a pojavio se iznad Kanade.

Takođe na svetlo dana izbijaju informacije da je pre nekoliko dana bio primećen iznad Guama inače jedne od najvažniji vazduhoplovno-pomorskih baza SAD, kao i iznad Havaja.

Ono što sad po otkrivanju ovog balona zaokuplja pažnju svih jeste šta su to Kinezi sa ovim balonom osmatrali i vršljali iznad SAD.

Vojne vlasti SAD smatraju da je osmatrački ili špijunski balon leteo iznad osetljivh instalacija u Montani.

Naime balon, je bio primećen još u sredu iznad mesta Bilings blizu lokacije gde se nalaze jedna od tri podzemna silosa za interkontinentalne balističke projektile LGM-30 Minuteman čije brojno stanje u ovoj bazi iznosi čak 150 raketa i koje bi u slučaju sukoba SAD i Kine prve poletele prema kineskim ciljevima.

U pitanju je vazduhoplovna baza Malstrom, gde osim interkontinentalnih balističkih raketa nalaze se i pasivni elementi američkog antiraketnog štita.

Balon je zatim primećen i iznad Aleutskih ostrva kod obale Aljaske i Kanade.

Vojne vlasti za sad ne saopštaju posle navale medija gde je noa lokacija kineskog osmatraćko/špijunskog balona i da li je on još uvek nad severom Amerike.

Kurir.rs/A,Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track