OLAF ŠOLC ODGOVORIO NA RUSKE PROZIVKE O NACIZMU I NEMAČKIM TENKOVIMA: Putinu vrlo jasno kažem da je samo Rusija odgovorna za rat!
Foto: Emmanuele Contini / imago stock&people / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

PROGOVORIO

OLAF ŠOLC ODGOVORIO NA RUSKE PROZIVKE O NACIZMU I NEMAČKIM TENKOVIMA: Putinu vrlo jasno kažem da je samo Rusija odgovorna za rat!

Planeta -

Tenkovi i drugo oružje koje će Zapad isporučiti Ukrajini neće biti korišćeni za napad na rusku teritoriju, rekao je nemački kancelar, rekao je Zelenski. Istovremeno, u intervjuu za nemački Bilt am Sonntag, Šolc je prokomentarisao i Putinove izjave da „nacistička Nemačka ponovo stoji” protiv Rusije.

U nedavnim sporazumima između nekih zapadnih zemalja i Ukrajine, dogovorili su se o novim isporukama naoružanja napadnute zemlje. Dobiće nekoliko modela tenkova i raketnih sistema koji će mu pomoći u odbrani. Između ostalog, u paketu su i tenkovi nemačke proizvodnje Leopard, čiji je izvoz morao da odobri nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako je kasnije za nemačke medije prokomentarisao sporazum, on i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski su se „dogovorili“ da se „zapadno oružje neće koristiti za napad na rusku teritoriju“. Prema Šolcu, Zapad snabdeva tenkove za potrebe odbrane.

Ruski predsednik Vladimir Putin uporedio je naoružavanje Ukrajine tenkovima nemačke proizvodnje sa Drugim svetskim ratom, ali Šolc odbacuje to poređenje. Njegove reči deo su niza apsurdnih istorijskih poređenja kojima opravdava agresiju na Ukrajinu“, rekao je on i dodao da „ništa ne može da opravda ovaj rat“.

Putinu vrlo jasno kažem da je samo Rusija odgovorna za rat“, dodao je Šolc. U intervjuu za nemački Bild am Sonntag, on je takođe naglasio da Putin nikada nije pretio Nemačkoj ili njemu lično putem telefonskih razgovora sa njim.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track