"PRESRELI SMO PLAN RUSKIH OBAVEŠTAJACA DA UNIŠTE MOLDAVIJU" Zelenski otkrio sve: Dokumenta pokazuju KO, KADA I KAKO bi to sproveo
Foto: AP Evgeniy Maloletka, AP Sergei Guneyev, AP

odmah se konsultovao s predsednicom

"PRESRELI SMO PLAN RUSKIH OBAVEŠTAJACA DA UNIŠTE MOLDAVIJU" Zelenski otkrio sve: Dokumenta pokazuju KO, KADA I KAKO bi to sproveo

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je njegova zemlja presrela planove ruskih tajnih službi da unište Moldaviju. Obraćajući se liderima EU u Briselu, rekao je kako je podelio navedenu informaciju s moldavskom predsednicom Maiom Sandu.

"Obavestio sam je da smo presreli plan ruske obaveštajne službe o uništenju Moldavije", rekao je Zelenski.

Naglasio je da dokumenta pokazuju "ko, kada i kako" bi proveo plan koji bi "slomio demokratiju Moldavije i uspostavio kontrolu nad Moldavijom". Tvrdi da je plan vrlo sličan onom koji je Rusija osmislila za osvajanje Ukrajine, ali je rekao da ne zna da li je Moskva na kraju naredila da se sprovede, piše Sky News.

Rusija ima oko 1.500 stacioniranih vojnika u Transnistriji

Prošle nedelje ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Zapad razmatra pretvaranje Moldavije u "još jednu Ukrajinu". Tvrdi da su zapadne zemlje na izborima 2020. godine podržale prozapadno orijentisanu Sandu, koju Lavrov optužuje da planira da uvede Moldaviju u NATO i da je spoji s Rumunijom.

U decembru je moldavska nacionalna obaveštajna agencija objavila da bi Rusija ove godine mogla pokrenuti novu ofanzivu s ciljem stvaranja kopnenog koridora kroz južnu Ukrajinu do moldavske otcepljene regije Transnistrije, koju podržava Moskva i koja se odvojila nakon građanskog rata 1992., ali nije priznata od većine zemalja. Rusija je stacionirala oko 1500 vojnika kao "čuvare mira" u otcepljenoj regiji.

(Kurir.rs/Index.hr/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track