"POTVRĐENO DA SU AMERIKANCI UNIŠTILI SEVERNI TOK!" Koprivica: Moguće je da će se rat proširiti sa teritorije Ukrajine ALARMANTNO!
Foto: Mariusz Burcz / Alamy / Alamy / Profimedia, Kurir Televizija

usijanje

"POTVRĐENO DA SU AMERIKANCI UNIŠTILI SEVERNI TOK!" Koprivica: Moguće je da će se rat proširiti sa teritorije Ukrajine ALARMANTNO!

Planeta -

Dve nedelje pred godišnjicu početka ruske agresije na Ukrajinu na frontu je i dalje podjednako i krvavo i neizvesno. Pobednik se ne naslućuje, jer su po svemu sudeći obe strane spremne da idu do kraja.

Institut za izučavanje rata saopštio je da su ruske snage pokrenule novu veliku ofanzivu na istoku Luganske oblasti i da predstoje žestoke borbe. Jedan od prvih ruskih ciljeva je da se konačno osvoji Bahmut koji se napada od 1. avgusta prošle godine, a zatim da se nastavi osvajanje linije južno prema Kramatorsku. Postoje navodi da je za ispunjenje toga Vladimir Putin lično odredio rok do kraja marta.

usijanje
foto: Kurir Televizija

Taj termin se podudara sa predviđenim rokom za isporuku nemačkih tenkova "Leopard 2". Vojni analitičari ukazuju da se Putinu upravo zbog toga žuri - da bi vojska zauzela pozicije, ukopala se i spremno dočekala mart da uništava tenkove. Paralelno, Putin tvrdi da snabdevanjem Ukrajine nemačkim tenkovima ugrožava rusku bezbednost.

Čelnik ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu upozorava da se time efektivno uvlači NATO u sukob, a Dimitrij Medvedev najavljuje da Ruska Federacija mora što pre povećati proizvodnju ratnog naoružanja i tenkova kako bi odgovorili na zapadnu pomoć Kijevu.

U Rusiji se mobilizacija nastavlja, a u Ukrajini se 50.000 vojnika obučava za rukovanje novim naoružanjem. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nalazi se na evropskoj turneji gde od lidera traži dodatnu pomoć i čak borbene avione, tvrdeći da su mu neki lideri to i obećali!

Da li sve ovo ukazuje da se 351. dan rata i u susret godišnjici ni ne sluti kraj sukoba?

U emisiji Usijanje na ovu temu svoja gledišta iznose Srećko Đukić, diplomata i nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji i prof. Časlav Koprivica sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Đukić smatra da situaciju ne traba analizirati na osnovu izjava ruskih i ukrajinskih zvaničnika koje su uglavnom deo propagande obe strane.

- Sve treba temeljnije analizirati. Ono što je tačno jeste da front skoro celom svojom dužinom radi i da je ruska ofanziva praktično počela. Ona traje od kad je Gerasimov preuzeo komandu. Bahmut se brani i bitka za Bahmut traje već 6 meseci. To pokazuje koliko ruske strane napadaju, a koliko se ukrajinske snage brane - rekao je Đukić i dodao:

- Radi se o dokazivanju snage jedne i druge armije u očekivanju jednog žešćeg ruskog napada. Ipak, ne bi se reklo na osnovu trenutnog stanja da će doći do nekog masovnijeg napada. Ukrajinske snage se za sada uspešno brane. U pozadini te bitke na frontu, Ukrajina sprema makar tri korpusa koja treba da budu nosioci kontraofanzive koja će uslediti onda kada dobiju ono oružje koje je obećano.

Koprivica je komentarisao navode iz Ukrajine da je Rusija anitevropska sila.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Priča o Rusiji kao o antievropskoj sili je odavno poznata. Još u doba prvog svetskog i dugog svetskog rata se govorilo da je SSSR azijska sila i da tamo vladaju Jevreji. Što se tiče evropejstva Ukrajine onda treba da znaju da je tamo i pre početka specijalne vojne operaciji u Ukrajini na delu rehabilitacijia nacizma. Oni su danas spomenik generalu koji je oslobodio Kijev 1943 uništili. Izdali su poštanske marke u spomen divizije Galičina, a to je SS trupa formirana u zapadnoj Ukrajini. Imamo na delu nešto što je tragično, za šta smo mislili da je iza nas, a očigledno nije - ocenio je Koprivica.

Dodao je da prema njegovom shvatanju zapad zatvara oči pred nacifikacijom Ukrajine.

Severni tok, curene gasa
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

- Zapad ne može da ne vidi koja obeležja nose ukrajinske snage. Ili žmure na oba oka na obnovu nacizma ili neko smatra da treba preduzeti reviziju drugog svetskog rata. Harčenko je rekao: Ne ratujemo mi protiv Ukrajine nego zapad ratuje protiv nas na teritoriji Ukrajine. Ako je reč o ratu zapada protiv Ukrajine onda uopšte ne mora da znači da će on sve vreme ostati na teritoriji Rusije. Imate situaciju koja je veoma alarmantna. Imamo potvrdu da su severni tok 1 i 2 uništeni od Američkih snaga.

Đukić smatra da ne treba nasedati na rusku propagandu:

- Ja bih rusku propagandu odbacio sa stola. Tvrditi da u Ukrajini postoji nacizam i fašizam i da je Evropa nacistička to je apsolutno neprihvatljivo. Postoje takvi incidenti u Ukrajini, ali postoje i u svakoj evropskoj zemlji pa i u Rusiji. Ne može se nikako govoriti da je cela Ukrajina takva. Rusija je daleko nadmašila Sovjetsku propagandu. Ovo je najpogrešniji rat koji je Rusija povela u svojoj istoriji koji će ostaviti strašne posledice.

Koprivica je konstatovao da u Đukićevom izlaganju ima neistina na šta je Đukić odgovorio:

- Kod vas su sve neistine od početka do kraja, ako ćemo tako, ali ta tema nije predmetna. Nije interesantna. Mi moramo uzroke analizirati. Po mom ubeđenju Rusija je sve izgublila ovim ratom. Ona do kraja ovog veka neće te sankcije skinuti sa grbače.

Koprivica je parolu "Slava Ukrajini" koju kako kaže često izgovara Volodimir Zelenski uporedio sa Ustaškom parolom "Za dom spremni!"

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin, Džozef Bajden
foto: Shutterstock, Kurir, Printscreen RTS

- Ako se govori o tome da li ima ili nema nacizma u Ukrajini treba pogledati govore Zelenskog. Svaki se završava sa slava Ukrajini. A znate šta je to? To je ekvivalent hrvatskom za dom spremni. Ukrajina se potpuno odriče svof antifašističkog nasleđa - kaže Koprivica i dodaje:

- Što se tiče rata, On jeste velika tragedija i govori o nesposobnosti ruskih obaveštajnih službi koje nisu mogle da preduprede ovaj užas koji se desio nacifikacijom Ukrajine. Nije mi jasno kako je Rusija to mogla da dopusti. Da je 2014. godine zapad uspeo u onome što namerava, Rusija bi u geopolitičkom smislu bila mrtva.

Po pitanju daljeg razvoja situacije na frontu Đukić je izrazio uverenje da će ukrajinska vojska znatno ojačati.

- Ima nekoliko članaka koje je pisao Zalužni. On je rekao da bismo bili ravnopravni u ratu sa svojim okupatorom moramo imati isto naoružanje kao naš protivnik. Trebaju im tenkovi jer nemaju tenkova. Trebaju im rakete, jer onda Rusi neće smeti da ih gađaju, znajući da ovi mogu da im uzvrate. I trebaju im avioni, jer Rusi imaju avione, a Ukrajina ih nema. Naoružavanje ukrajinske vojske ide po svim Nato standardima. Celokupna obuka ukrajinske vojske, takođe. Ukrajinska vojska će biti jedna od najačih vojski u okviru NATOa. Ukrajina može da angažuje milion vojnika. Njihovo oružje je savremenije od ruskog - rekao je Đukić.

01:06

POTVRĐENO: AMERIKANCI UNIŠTILI SEVERNI TOK 1 I 2? Koprivica: Moguće je da će se rat proširiti sa teritorije Ukrajine ALARMANTNO!

Kopirvica je drugačijeg mišljenja i smatra da Rusija ima vrhunski obučeno ljudstvo u rezervi.

- Ne vidim stvari tako, više ih vidim kao što ih vide Rusi. Trećinu stanovnoštva u Ukrajini čine Rusi. Ima ljudi koji se prisilno mobilišu i to je jedan jako tužan prizor. Kad je reč o broju vojnika, već se sada govori o novom talasu mobilizacije u Rusiji. I dalje je preko 100.000 njih na obuci. Ako imate rezerviste obučene u tolikoj meri oni će biti sposobniji kao udarna snaga - kaže Koprivica.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track