KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: Ruske rakete Kalibr ušle u prostor Rumunije i Moldavije, lansirane iz Crnog mora
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija

oglasio se zalužni

KOMANDANT UKRAJINSKE VOJSKE: Ruske rakete Kalibr ušle u prostor Rumunije i Moldavije, lansirane iz Crnog mora

Planeta -

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valeriji Zalužni saopštio je preko svog Tviter naloga da su dve ruske krstareće rakete tipa Kalibr prošle kroz rumunski i moldavski vazdušni prostor pre nego što su ušle na teritoriju Ukrajine.

Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, rekao je da su rakete lansirane iz Crnog mora i da su ušle u vazdušni prostor Moldavije. Zatim su uletele u rumunski vazdušni prostor, pre nego što su ušle u Ukrajinu, piše DW.

Onlajn novine Ukrajinska pravda citirale su portparola ukrajinskih vazduhoplovnih snaga koji je rekao da Ukrajina ima sposobnost da obori rakete. Međutim, to nije učinila iz straha da ne ugrozi civile u stranim zemljama.

Zvaničnici su upozorili na moguće raketne udare ruskih snaga u petak, pozivajući građane da se zaklone dok su se sirene za vazdušni napad oglasile širom zemlje.

Nekoliko gradova je prijavilo da su već gađani.

"Postoji velika opasnost od raketnog napada. Želim još jednom da naglasim, nemojte ignorisati sirene za vazdušnu uzbunu", rekao je načelnik vojne uprave grada Kijeva Sergej Popko.

Uzbuna je podignuta nakon upozorenja da je Rusija lansirala strateške bombardere Tu-95. Bilo je izveštaja da su i drugi avioni lansirani iz Belorusije.

"Neprijateljska avijacija je u vazduhu, a brodovi koji mogu da nose rakete Kaliber su u moru. Neprijatelj je lansirao rakete. Vazdušna uzbuna će biti duga", rekao je Maksim Marčenko, guverner južnog regiona Odese.

Kijev Indipendent je saopštio da je prijavljeno nekoliko eksplozija u Dnjepropetrovskoj oblasti i da je još sedam projektila ispaljeno na oblast Krivog Roga, prema rečima Oleksandra Vilkula, načelnika vojne uprave tog grada.

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja