KLJUČNA AMERIČKA ULOGA U RAKETIRANJU RUSIJE: Kijev ne želi da promaši i zato ne puca bez potvrde Pentagona!
Foto: Profimedia

KLJUČNA AMERIČKA ULOGA U RAKETIRANJU RUSIJE: Kijev ne želi da promaši i zato ne puca bez potvrde Pentagona!

Planeta -

Uloga Pentagona u udarima "himarsa" na ruske ciljeve veća nego što se znalo

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su im za većinu raketnih udara koje sprovode uz pomoć naprednih sistema iz Sjedinjenih Država – potrebne koordinate koje takođe obezbeđuju ili potvrđuju SAD i njihovi saveznici.

Ta praksa, otkriva "Vašington post", ukazuje na dublju i operativno aktivniju ulogu Pentagona u rusko-ukrajinskom sukobu.

Ove, dosad nepoznate informacije potvrdila su tri visoka ukrajinska zvaničnika i jedan američki, a praksa se sprovodi otkad su u Ukrajini u upotrebi američki raketni sistem visoke pokretljivosti "himars" i slično visokoprecizno vođeno oružje, poput višecevnih raketnih sistema M270, od kojih svaki ispaljuje raketu američke proizvodnje koja može da putuje do 80 kilometara.

Dakle, ukrajinske snage gotovo nikada ne lansiraju napredno oružje bez konkretnih koordinata koje im daje američko vojno osoblje iz baza u drugim delovima Evrope, a taj "način rada" trebalo bi da Vašingtonu ulije poverenje u vezi s nastavkom slanja oružja većeg dometa kijevskim snagama.

Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Profimedia

Visoki američki zvaničnik, koji je, naravno, želeo da ostane anoniman, potvrdio je ključnu američku ulogu u raketiranju i rekao da pomoć pri ciljanju služi da se osigura preciznost pogodaka, odnosno, da se očuvaju zalihe skupocene municije.

Pentagon negira da određuje mete ukrajinskih napada

Pentagon je najpre odbijao da ovo komentariše, a potom je izdao saopštenje u kome se podseća da su odavno priznali da dele obaveštajne podatke sa Ukrajinom te da su vremenom optimizovali način na koji to čine, kao i to da Ukrajinci sami pronalaze ciljeve, daju im prioritete i odlučuju kako će se angažovati.

"SAD ne odobravaju ciljeve, niti smo uključeni u izbor ciljeva", ograđuju se iz Pentagona.

"Postov" izvor iz ukrajinske vojske opisao je proces ciljanja: prvo identifikuju mete koje žele da pogode i lokacije na kojima se one nalaze, te informacije potom šalju komandi koja zatim prenosi zahtev američkim partnerima za preciznije koordinate.

HIMARS
foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Ukoliko Amerikanci ne daju tražene koordinate, ukrajinske trupe ne pucaju.

Pošto Kijev ne želi da promaši i tako troši vrednu municiju, obično bira da ne puca bez američke potvrde, dodao je zvaničnik.

Amerikanci "ionako kontrolišu svaki hitac"

Inače, ukrajinska vlada već mesecima lobira u Vašingtonu za precizno oružje većeg dometa, što administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena za odbija, jer tobože strahuje da bi taj potez mogao da isprovocira Rusiju i direktno uvuče Sjedinjene Države u rat.

"Ionako kontrolišu svaki hitac, pa je besmisleno kada kažu: 'Bojimo se da ćete to iskoristiti u neke druge svrhe'. I da želimo, ne bismo to mogli da uradimo", prokomentarisao je ukrajinski zvaničnik, što pak američki izvor "Posta" izričito negira: "Nije istina da Ukrajinci čekaju naše odobrenje u odabiru ciljeva".

HIMARS, softver, Ukrajina
foto: Printscreen Telegram

"Post" podseća i da je u intervjuu za taj list u oktobru 2022. šef raketnih snaga i artiljerijske obuke ukrajinske vojske, general-major Andrij Malinovski rekao da su zapadni saveznici Ukrajine potvrdili koordinate za ciljeve uoči kontraofanzive u Harkovu.

"Partneri su razradili proces", rekao je Malinovski, "pri čemu je Ukrajina dobila precizne koordinate kako bi se osiguralo da neće promašiti svoj cilj višestrukim raketnim artiljerijskim sistemima. Informacije o koordinatama su takođe bile rešenje kada je rusko ometanje signala sprečilo dronove u izviđanju iz vazduha na bojnom polju."

"Svi smo mi u suštini uvek onlajn", dodao je. "Daju nam koordinate i mi onda odmah pucamo".

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track