BEZ DROGE U ULICI CRVENIH FENJERA: Stanovnicima centra Amsterdama dozlogrdio da gledaju dilere i pijane turiste
Foto: Fabio Sasso / Zuma Press / Profimedia

gradske vlasti preduzimaju mere

BEZ DROGE U ULICI CRVENIH FENJERA: Stanovnicima centra Amsterdama dozlogrdio da gledaju dilere i pijane turiste

Planeta -

U pokušaju da poboljša kvalitet života lokalnih stanovnika, Amsterdam će u kvartu "crvenih fenjera", tradicionalnom centru legalne trgovine seksom, zabraniti upotrebu marihuane na ulici i preduzeti nove korake da obeshrabre konzumiranje alkohola.

Stanovnici starog centra grada doživljavaju mnogo neprijatnosti zbog masovnog turizma i zloupotrebe alkohola i droga na ulici, navodi se u saopštenju Gradskog veća, prenosi CNN.

Ističe se da veliki broj turista privlači ulične dilere, koji promovišu kriminal i nesigurnost i da, posebno noću, atmosfera može postati sumorna.

Pored zabrane pušenja marihuane na ulici, saopšteno je da će Grad pojačati mere za obeshrabrivanje konzumiranja alkohola, čija prodaja je već zabranjena posle 16 časova od četvrtka do nedelje.

Gradske vlasti se nadaju da će zabrana pušenja smanjiti probleme stanovnika, a ako to ne uspe, razmotriće se zabrana kupovine lakih droga za konzumiranje na drugom mestu, kao i zabranu pušenja marihuane u baštama restorana i kafića.

Primena novih mera počeće sredinom maja.

Ove godine očekuje se da će u Amsterdamu boraviti 18 miliona posetilaca koji se zadržavaju duže od jednog dana i još 24 do 25 miliona onih koji dolaze u jednodnevnu posetu.

Kada broj posetilaca koji noće u gradu dostigne 18 miliona, Gradsko veće je „obavezno da interveniše” u skladu sa uredbom iz 2021. godine pod nazivom „Amsterdamski turizam u ravnoteži”.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja