PETOČLANA PORODICA ASLAN IZVUČENA ISPOD GOMILE ŠUTA POSLE 6 DANA OD ZEMLJOTRESA: Spasioci slavili i uzvikivali "Bog je veliki"
Foto: AP/Hussein Malla

život piše drame

PETOČLANA PORODICA ASLAN IZVUČENA ISPOD GOMILE ŠUTA POSLE 6 DANA OD ZEMLJOTRESA: Spasioci slavili i uzvikivali "Bog je veliki"

Planeta -

Spasilački timovi koji neumorno rade već punih šest dana uspeli su da ispod ruševina betona i šuta izvuku petočlanu porodicu i to 129 časova od kada su bili zatrpani posle dva snažna zemljotresa koja su pogodila tursko-sirijsku granicu.

Spasioci su u subotu najpre izvukli majku i ćerku Havu, a zatim i njenu majku Fatmahul Aslan ispod gomile ruševina u gradu Nurddagu u provinciji Gaziantep, javio je Haber Turk.

Spasilački timovi su usepli kasnije posle njihovog izvlačenja da dopru i do Hasana Aslana, glave ove porodice. On je spasiocima tokom izvlačenja rekao da insisitira da se prvo spasi njegova druga ćerka Zejnep i sin Saltik Bura, saopštio je ovaj mediji.

Turska, zemljotres
foto: AP/Hussein Malla

Spasioci su uspeli da izvuku i Zajnep i Saltika, a Hasan je izvučen poslednji.

Kada je on izašao ispod ruševina, kako javlja AP okupljeni spasioci su klicali i skandirali "Bog je veliki", dok je muškarac ubacivan u ambulantno vozilo.

Spasilački timovi koji koriste termalne kamere za lociranje preživelih nastavili su da ih lociraju nakon što je veliki zemljotres pogodio pogranični region Turske i Sirije. Međutim, broj mrtvih se približava cifri od 25.000 stradalih.

Turska, Zemljotres
foto: Privatna Arhiva

Međutim nije svako spasavanje na žalost uspešno.

Spasioci su rano u subotu stigli do trinaestogodišnje devojčice unutar ruševina srušene zgrade u provinciji Hataj i intubirali je. Ali umrla je pre nego što su medicinski timovi uspeli da je izvuku je iz ruševina, javlja Huriet.

Jedan muškarac, Sukru Canbulat, odvezen je u bolnicu u invalidskim kolicima, leva noga mu je bila teško povređena sa dubokim modricama, kontuzijama i ranama.

Trsući se od bola, rekao je da je spasen iz svoje srušene stambene zgrade u obližnjem gradu Antakiji nekoliko sati posle zemljotresa u ponedeljak. Ali nakon što mu je ukazana osnovna prva pomoć, pušten je bez odgovarajućeg lečenja, pa se situacija iskomplikovala.

Kurir.rs/AP/Haber Turk/Huriet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track