OD RENESANSE DO PAKLA: Kako je u zemljotresu nestao luksuzni stambeni kompleks! Kvadarat iz raja postao ulaznica za smrt!
Foto: Printscreen YouTube

isplivali novi detalji

OD RENESANSE DO PAKLA: Kako je u zemljotresu nestao luksuzni stambeni kompleks! Kvadarat iz raja postao ulaznica za smrt!

Planeta -

Katastrofalni zemljotres magnitude 7,9 pogodio je u ponedeljak rano ujutro južnu Tursku.

Tragedija koja je zadesila tu zemlju ogolila je i jednu prevaru sa kojom su investitori privlačili kopce koji imaju keš da se usele u luksuzne stambene komplekse.

Turska, Zemljotres
foto: Printscreen YouTube

Međutim, nisu im rekli najbitnije, da su te zgrade bile sve, samo ne bezbedne. Naime srušile su se kao kule od karata, a jedna takva je bila i "Rezidencija Renesansa" izgrađena u proviniciji Hataj, luksuzni stambeni kompleks od 250 stanova, sa sportskim terenom, olimpijskim bazenom i brižno održavanim travnjakom".

Turska, Zemljotres
foto: Printscreen YouTube

A, onda posle 9 godina od kad je objekat izgrađen i hvalospeva na lokalnim televizijskim stanicama 1000 stanovnika ovog luksuznog kompleksa je nestalo u ruševinama.

Turska, Zemljotres
foto: Printscreen YouTube

Veliki broj stanara je poginuo, a neki su povređeni. Potraga i dalje traje.

Deo zgrada je urušen, a deo objekta posle pucanja betoskih stubova- nosača se prevrnuo.

Turska, Zemljotres
foto: Printscreen YouTube

"Kvadrat iz raja" bila je parola sa kojom je Mehmet Jašar Ćoksun građevinski investitor, koji je uhapšen u petak 10. februara na aerodromu dok je pokušao da beži iz zemlje. On je priveden.

Ono što je poznato od javnih podataka jeste da je površina ovog stambeno-poslovnog kompleksa u Atakiji glavnom gradu provincije Hataj bila 10.500 kvadratnih metara. Objekat je imao 12 spratova i ukupno 250 stanova, koji su svojevremeno ponuđeni na prodaju za između 1,5 miliona lira i 3 miliona lira. Po broju soba najmanji bili dvosobni, a najveći petosobni, građeni kako je navredeno po svetskim standardima.

Turska, Zemljotres
foto: Printscreen YouTube

U zgradi je kao što smo naveli bilo 1.000 stanara. Sve i jeste izgledalo kao priča iz bajke koja se 6. februara ujutro pertvorila u noćnu moru.

Potraga za poginulima ili eventualno živima i dalje traje, dok turska javnost ne može da sakrije bes zbog urušavanja zgrada u ovom delu Turske koje su padale kao kule od karata ili da su napravljene od iverice ili OBS ploča, a ne zidane.

Kada se saznalo da je kompanija koja je izgradila rezidenciju, a koja je uništena u zemljotresu, pripadala dvojici braće izvođača, Mehmetu Jašaru Ćoškunu i građevinskom inženjeru Huseinu Jalčinu Ćoškunu, dvojici braće se nakon zemljotresa izgubio trag.

Istražne jedinice su dobile obaveštajne informacije da se izvođač radova Mehmet Jašar Ćoksun sprema da ode u inostranstvo.

Postupajući po nalogu Glavnog javnog tužilaštva Gaziosmanpaše, ekipe su uhvatile i pritvorile izvođača radova Mehmeta Jašara Ćoskuna, koji je želeo da pobegne iz države dok je bio na aerodromu u Istanbulu.

U četvrtak je turski ministar pravde saopštio da je pokrenuta sudska istraga zbog zgrada koje su se usled zemljotresa srušile.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track