POSLE MOSTA ZATOKA RUSKA AVIJACIJA NAPALA ZMIJSKO OSTRVO: Su -24M u niskom letu bacio 4 avio bombe, a onda su doleteli i Oniksi
Foto: Printscreen/Twitter

aktivacija južnog fronta

POSLE MOSTA ZATOKA RUSKA AVIJACIJA NAPALA ZMIJSKO OSTRVO: Su -24M u niskom letu bacio 4 avio bombe, a onda su doleteli i Oniksi

Planeta -

Оperativna komanda Jug oružanih snaga Ukrajine saopštila je da su dva ruska bombardera Su-24M napala Zmijsko ostvo, komad kopna u Crnom moru sa koga se ruska vojska povukla u maju mesecu prošle godine uoči pomorskog desanta ukrajinskih komandosa iz baze Očakov obučenih u Velikoj Britaniji.

U saopštenju ove operativne grupe navodi se da su se dva aviona izenanda pojavila nad ostrvom, i iz svakog su bačene četiri avio bombe.

Neudgo zatim usledio je i napad protivbrodskim raketama "Oniks" koje su pogodile obalnu zonu ostrva. Inače rakete su prema navodima Operativne grupe Jug doletele sa Krima, lansirane iz sistema Bastion. Ukupno su kako je navedeno lansirana tri projektila.

Ukrajinski izvori tvrde da u ovom iznenadnom napadu nije bilo žrtava.

Ovu informaciju potvrdilo je gradsko veće Odese, vazduhoplovna komanda "Jug" ukrajinske vojske.

Napad na Zmijsko ostrvo usledio je nešto manje od 24 časa od kada se besposadno podvodno polovilo ruske mornarice raznelo ispod mosta Zatoka, koji je jedina ukrajinska veza sa susednom Rumunijom iz koje se preko tog mosta železnicom doprema gorivo, vojna tehnika i municija za ukrajinsku vojsku u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti.

Poslednji udari u zoni Odese, odnsno ukrajinskog dela nekadašnje Bersabije i Zmijskog ostrva zabeleženi su u julu mesecu prošle godine, kada je ozvaničeno povlačenje ruske vojske sa tog ostrva.

Naime 2. jula 2022. godine Zmijsko ostrvo su napala dva ruska borbena aviona SU-30 koji su uništili preostalu vojnu opremu na 17 hektara kopna.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track