BELA KUĆA SMIRUJE HISTERIJU U AMERICI: Nema naznaka da primećeni leteći objekti ukazuju na Kinu ili špijunažu, a NISU NI NLO
Foto: Shutterstock

oboreni iznad jezera

BELA KUĆA SMIRUJE HISTERIJU U AMERICI: Nema naznaka da primećeni leteći objekti ukazuju na Kinu ili špijunažu, a NISU NI NLO

Planeta -

Sjedinjene Države za sada "nemaju naznaka" da su tri leteća objekta nedavno oborena iznade neba Severne Amerike kineskog porekla ili da su bili u funkciji špijunaže, rekao je danas portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Ti "objekti" koje treba razlikovati od kineskog balona oborenog 4. februara iznad američke države Severne Karoline, za koji Vašington tvrdi da je špijunirao, "mogli bi da budu baloni za beozopasne komercijalne ili naučne svrhe", rekao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

On je ipak dodao da treba sačekati analizu delova oborenih objekata da bi se znalo sa sigurnošću, i dodao da je za sada neizvesno da li će uopšte biti nadjeni u vodi gde su pali.

"Za sada nismo našli ostatke", rekao je Kirbi ukazujući da su sve informacije koje je preneo zasnovane na "zapažanjima pilota" aviona koji su poslati u tu zonu.

avion
foto: Printscreen Twitter

Ono što je ostalo od "objekata" oborenih u petak iznad američke države Aljaske, na severozapadu zemlje, u subotu iznad Jukona na severozapadu Kanade i u nedelju iznad jezera Huron u američkoj državi Mičigen, palo je u zaledjenu vodu u udaljenim zonima ili u dubinu jezera.

Neizvesnost oko tih objekata je tolika da je Bela kuća juče morala da negira da oni imaju bilo kakvo "vanzemaljsko poreklo".

SAD medjutim ostaju pri opisu kineskog balona oborenog pre toga, odnosno da je nosio opremu za nadzor i da je bio deo velikog kineskog programa špijunaže u svetu, što Peking odlučno negira.

Američke vlasti objašnjavaju da su posle otrkića tog balona prilagodile svoj radarski sistem što je dovelo do otkrića i uništenja i drugih letećih objekata.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track