KAKAV PODVIG U TURSKOJ: Rudari spasli ženu koja je 201 sat bila u ruševinama!
Foto: Profimedia

KAKAV PODVIG U TURSKOJ: Rudari spasli ženu koja je 201 sat bila u ruševinama!

Planeta -

Učiteljica na izmaku snage pronađena u Hataju na jugu Turske devet dana posle razornog potresa

Spasilačke ekipe ne odustaju od potrage za preživelima iako je od razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju proteklo deset dana, a nadu im ulivaju podvizi kolega koji su juče iz ruševina izvukli još nekoliko osoba!

Među spasenima se, kako prenose turski mediji, nalazi učiteljica Emine Akgul (26), koja je 201 sat bila zatrpana.

Prebačeni u bolnicu

Nju je iz ruševina zgrade u južnom turskom gradu Hataju izvukla ekipa rudara. Ona je bila u teškom stanju, zbog čega je hitno na nosilima preneta u kombi, koji ju je odvezao u bolnicu.

Nešto ranije iz ruševina su izvučena trojica mladića. U gradu Kahramanmarašu spasena su braća Muhamed (17) i Baki Jeninar (21). Oni su takođe prebačeni u bolnicu. U gradu Adijamanu spasen je 18-godišnji Muhamed Džafer Četin.

Prema poslednjim podacima, u zemljotresima je poginulo više od 37.000 osoba.

U Turskoj su poginule 31.974 osobe, a u Siriji 5.714 osoba. Spasilački timovi na jugu Turske kažu da i dalje čuju glasove ispod ruševina, što uliva tračak nade svim spasilačkim timovima na terenu.

Vlasti u Turskoj su saopštile da je iz najugroženijeg regiona evakuisano 195.000 osoba i da je na terenu angažovano 35.250 spasilaca. Ukupno je angažovano 9.456 spasilaca iz inostranstva.

Ima nade: Muhamed Jeninar
Ima nade: Muhamed Jeninarfoto: AP

- Turska je zahvalna svim državama na pomoći koju su pružile u akcijama potrage i spasavanja i naporima preduzetim nakon zemljotresa - izjavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je potvrdio da je više od 8.000 preživelih izvučeno iz ruševina i da je više od 80.000 lakše povređenih otpušteno iz bolnica. Bez krova nad glavom je usled potresa ostalo čak 1,2 miliona ljudi.

Pružanje pomoći

Očekivano, spasilačka misija se polako pretvara u misiju pružanja pomoći i uklanjanja ruševina. Posle nemačkog, i poljski spasilački tim je najavio da će u sredu napustiti Tursku.

U susednoj Siriji predsednik Bašar el Asad pristao je da otvori dva nova prelaza na granici s Turskom, kako bi na severoistoku zemlje pod kontrolom pobunjenika bila isporučena preko potrebna pomoć i oprema za ugrožene posle zemljotresa, potvrdile su UN.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozdravio je dogovor predsednika Sirije o otvaranju dva granična prelaza na početni period od tri meseca

.Novinar Jusuf Emin

Kradu decu i organe?

U jutarnji program Kurir televizije iz Istanbula se uključio novinar Jusuf Emin, koji je izneo zabrinjavajuće podatke:

- Nažalost, broj žrtava je prešao 30.000. Milioni ljudi ostali su bez smeštaja. Neka mesta su bila nepristupačna, ali sada im se već može prići. Za ljude koji su ostali bez doma prave se kontejneri za smeštaj. Svaki dan dolaze kamioni.

Nažalost, dobijamo tužne vesti da lopovi zaustavljaju kamione pomoći. Čuli smo da postoje bande koje kradu nakit, ali i decu i organe. Lepo je što je čitava Turska ujedinjena i angažovana u pomoći i organizacija je dobra - izvestio je Emin.

Upozorenje Unicefa

Ugroženo sedam miliona dece

Više od sedam miliona dece ugroženo je razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju, saopštio je Fond UN za decu (UNICEF) i izrazio bojazan da je nekoliko hiljada dece stradalo.

- U Turskoj je ukupan broj dece koja žive u deset provincija pogođenih sa dva zemljotresa iznosio 4,6 miliona. U Siriji je pogođeno 2,5 miliona dece - rekao je portparol Unicefa na konferenciji za novinare u Ženevi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja