STRELOVITI USPON! Ima deset godina, klanja joj se cela država, a stručnjaci tvrde da bi uskoro od nje mogao da STRAHUJE CEO SVET
Foto: STR / AFP / Profimedia

SIMBOLIKA BELOG KONJA

STRELOVITI USPON! Ima deset godina, klanja joj se cela država, a stručnjaci tvrde da bi uskoro od nje mogao da STRAHUJE CEO SVET

Planeta -

Na prošlonedeljnoj vojnoj paradi u prestolnici Severne Koreje, gde je vođa Kim Džong-un pokazao zastrašujuću vojnu moć, primećen je elegantni beli konj uz nuklearne projektile i marš vojnika.

Simbolika belog konja odavno je ukorenjena u mitologiji vladajuće dinastije Kim i koristi se za pokazivanje snage i junaštva Kim Džong-una kao vrhovnog zapovednika.

Ovaj put propagandna mašinerija nije bila fokusirana na negovanje Kimovog imidža, već isticanje njegove mlađane kćeri, piše Telegraph.

Beli konj, kako su u ponedeljak otkrili državni mediji, omiljena je životinja Kimove ćerke. To je nastavak nagoveštaja brzog uspona mlade devojke za koju neki stručnjaci veruju da se sprema da vodi najizolovaniju zemlju na svetu. Učvršćuje se njen legitimitet kao potomke samoproglašene kraljevske loze vladajuće dinastije.

Kim Džong-un
foto: EPA / KCNA

Veruje se da ima oko 10 godina i da je drugo dete Kim Džong-una. U novembru je napunila naslovnice svetskih medija nakon prvog pojavljivanja u javnosti. Držala se za ruke sa svojim ocem tokom probnog lansiranja nove interkontinentalne balističke rakete Hvasong-19, oružja sposobnog da pogodi mete u Sjedinjenim Državama. Od tada je često zauzimala centralno mesto na najprestižnijim događajima u zemlji, prenosi Jutarnji list.

Na raskošnom prijemu u hotelu Ianggakdo u Pjongjangu prošle nedelje povodom obeležavanja 75. godišnjice osnivanja vojske, Ju-ae je prošetala crvenim tepihom sa svojim roditeljima uz ovacije vojnih komandanata pre nego što je sela za sto. Na sebi je imala niske potpetice, kratku crnu suknju i belu bluzu. Izgledala je starije nego što je zaista bila i neodoljivo je podsećala na minijaturnu verziju svoje majke Ri Sol.

Sledeće večeri, ona se pojavila na VIP balkonu samouvereno mašući i smeškajući se oduševljenoj publici koja se okupila na jarko osvetljenom trgu Kim Il Sunga da gleda uživo paradu monstrum raketa, piše Telegraf.

- Stvaranje takvog kulta ličnosti za Kim Ju-ae sugeriše da je ona de fakto određena kao naslednica internim dogovorom iako još uvek nema zvanični status naslednice, kaže Cheong Seong-chang, v. analitičar Instituta Sejong u Južnoj Koreji.

Nedostatak transparentnosti, pa čak i zvanične potvrde njenog imena, ostavlja prostor stručnjacima da na različite načine tumače izveštaje državnih medija u Severnoj Koreji.

Dr. Čeong veruje da iscenirana fotografija na prijemu sa Džu-aeom u centru kadra, između majke i oca, okruženi nasmejanim generalima, služi za aktivnu promociju deteta i nagoveštava da će ona postati sledeći glavnokomandujući Vojska Severne Koreje.

Ako je to istina, Ju-ae će krenuti očevim stopama. I on je izabran da igra važnu ulogu u mladosti, uprkos činjenici da po rođenju nije bio prvi u redu za presto.

Prema južnokorejskoj obaveštajnoj agenciji, Ju-ae verovatno ima starijeg brata od oko 13 i mlađeg brata od 6 godina.

Kim Ju-ae, Kim Džong-un
foto: STR / AFP / Profimedia

O deci Kim Džong-una i njihovom porodičnom životu zna se vrlo malo. Džu-ae je ime otkrio bivši NBA košarkaš Denis Rodman, koji je tvrdio da ju je upoznao kao bebu tokom posete Severnoj Koreji 2013. godine.

Njena majka Ri Sol-ju, za koju se veruje da je bivša pevačica elitnog Unhasu orkestra, ćerka je profesora i ginekologa iz Pjongjanga.

Poznata je po svom sofisticiranom modnom ukusu i ljubavi prema zapadnoj odeći, modna je ikona Severnokorejskih žena i revolucionarna prva dama, koja je pratila svog supruga na inostranim putovanjima. Od osnivanja Severne Koreje posle Drugog svetskog rata, ovu izolovanu zemlju predvode tri generacije porodice Kim, koje tvrde da vladaju preko krvne loze Paektu, nazvane po vulkanu koji se u Koreji smatra svetim. Prema pravilima sadašnje diktature, uspon jednog od Kimovih potomaka je predodređen.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track