Tokom četrdesetodnevne ''putničke groznice'' zabeleženo 1,5 milijardi putovanja železnicom, brodom i avionom
Foto: Kineska medijska grupa

mobilnosti

Tokom četrdesetodnevne ''putničke groznice'' zabeleženo 1,5 milijardi putovanja železnicom, brodom i avionom

Planeta -

Četrdesetodnevna ''putnička groznica'', povodom Nove kineske godine, zvanično je završena u sredu, sa više od 1,5 milijardi putovanja železnicom, drumskim, vodnim i vazdušnim putem.

Sezona putovanja, poznata i kao "čunjun", počela je 7. januara, a olakšanje kovid mera omogućilo je mnogim Kinezima da putuju i tokom praznika budu sa svojim porodicama.

U utorak je železnička stanica Peking Fengtai, najveće putničko železnički čvorište u Aziji, još uvek vrvila od putnika koji su vukli i nosili prtljag dok su izlazili iz vozova.

Nestrpljivi putnici, tokom 40 dana praznika, punili su železničke stanice, aerodrome, restorane, turističke atrakcije i smeštajne kapacitete, pokrenuvši zapanjujući oporavak potrošnje.

Prema onlajn turističkoj platformi TravelGo, turističke destinacije poput Sišuangbana, Sanije i Sijamena na jugu zemlje i planine Čangbai u severoistočnoj provinciji Đilin bile su među najpopularnijim mestima tokom odmora.

Podaci taksi kompanije Didi pokazuju da su, od 7. januara do 14. februara, pozivi toliko porasli da su došli na 90 odsto broja zabeleženog u 2019.

Kurir.rs/Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track