"SIRIJA U AGONIJI STRAHUJE OD ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI" Doktor Tert: Zbog sankcija kasni mehanizacija KOJA BI SPASLA MNOGE ŽIVOTE
Foto: Kurir Televizija, EPA/Tolga Bozoglu

kurir tv

"SIRIJA U AGONIJI STRAHUJE OD ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI" Doktor Tert: Zbog sankcija kasni mehanizacija KOJA BI SPASLA MNOGE ŽIVOTE

Planeta -

Tursko i sirijsko tlo se i dalje ne smiruje, a juče su ih pogodila tri nova zemljotresa.

Svakim danom broj žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji je sve veći, više od 41.000 je poginulo, a više od 100.000 je povređeno.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priznao je da su postojali problemi u početnom odgovoru na zemljotres jačine 7,8 stepeni, ali je utvrdio da je situacija sada pod kontrolom.

Turska, zemljotres, Serap Donmez, Hataj
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Slobodan Nedeljković, seizmolog, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije, i rekao da zemljotrese ne možemo predvideti, ali im se možemo prilagoditi.

- Ovo što se desilo je kataklizma. Sada je teško kontrolisati ponašanje životne sredine, a ova poruka da u Istanbulu ne treba očekivati zemljotres narednih 7 godina je bez osnova jer se to ne može predvideti. Zemljotresi se ne predviđaju, oni traže pošten odnos. Dakle, moramo znati koja je zemljotresna opasnost i da se prilagodimo - započeo je Nedeljković, pa se osvrnuo na to da li se Turska prilagodila na zemljotres:

00:58

Nedeljković: Zgrade su izgubile kapacitet da se brane. Moraćemo da čekamo najmanje 2-3 godine do razjašnjavanja situacije

- Smatram da je pokušala da se prilagodi, ali nije. Tu postoji mnogo komponenti. Zgrade su izgubile kapacitet da se brane. Moraćemo da čekamo najmanje 2-3 godine do razjašnjavanja i rekonstrukcije situacije. Zasad je ovo intervencija iznuđenog tipa.

SRPKINJA IZ ISTANBULA ZA KURIR: NADAMO SE ČUDIMA

Bojana Iskender je rekla da se dešavaju još neka čuda u Turskoj:

- Nakon devet dana od zemljotresa, dešavaju se čuda. Pronađena su deca i mnoge porodice pod ruševinama. To je izvanredno u ovom trenutku jer su nakon šest dana rekli da je nemoguće pronaći žive ljude pod ruševinama.

Bojana Iskender
foto: Kurir televizija

- Čak se priča o situaciji gde je jedna gospođa uputila radnike na jednu zgradu u kojoj, navodno, treba pomoći deci. Spasioci su zaista pronašli tu decu, koja su bila bez ikakvih problema. Kada su im rekli da ih čeka njihova majka, oni su im odgovorili da im je majka umrla pre nekoliko godina. Cela Turska priča o svim tim čudima i svi smo jako iznenađeni i srećni što su ljudi živi.

U program se uključioi dr Muhamed Tert iz Sirije i rekao kakva je tamo situacija i kojeg obima je katastrofa.

- Građani Sirije izgubili su porodice, domove, osećanja, istoriju... Sada su pod nebom, bez kuće i nade da će se situacija vratiti na staro. Takođe, postoji strah od širenja bolesti zbog tela koja nisu izvučena iz ruševina. Zbog toga se mora obezbediti sve što je potrebno za uklanjanje ruševina, a te mašine zahtevaju gorivo koje nije dostupno zbog sankcija - rekao je Tert.

01:22

Dr Muhamed Tert: Postoji strah od širenja bolesti zbog tela koja nisu izvučena iz ruševina

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track