ŠEF DIPLOMATIJE IZRAELA STIGAO U KIJEV Koen: Izrael stoji uz Ukrajinu i uz Ukrajince u ovim teškim vremenima!
Foto: AP/John Leicester

posetio buču

ŠEF DIPLOMATIJE IZRAELA STIGAO U KIJEV Koen: Izrael stoji uz Ukrajinu i uz Ukrajince u ovim teškim vremenima!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen sastao se danas u Kijevu sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom pred očekivani sastanak sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, javili su izraelski mediji.

Dok je trajao sastank Koena i Kulebe oglasile su se sirene za vazdušnu uzbunu, ali sastanak nije ometen.

Koen je prvi izraelski ministar koji je posetio Ukrajinu od ruske invazije pre nepunih godinu dana, preneo je Frans pres.

"Došao sam da kažem: Izrael stoji uz Ukrajinu i u Ukrajince ovim teškim vremenima", objavio je šef diplomatije Izraela na Tviteru.

On je po dolasku u Kijev najpre posetio Buču, severozapadno od glavnog grada Ukrajine, simbol zločina za koji se optužuje Rusija.

"Putovao sam u Buču, predgradje Kijeva, jako oštećenu na početku rata. Niko ne može ostati ravnodušan prema tim teškim slikama i pričama o zločinima koje sam ovde čuo. Izrael osudjuje svaki nameran napad na nevine ljude", napisao je Koen na Tviteru.

On je položio venac na zajedničku grobnicu 116 civila ubijenih u Buči.

Izraelski ministar je posetio i memorijal Babin Jar, gde su nacisti i njihovi lokalni saradnici ubili više od 30.000 Jevreja septembra 1941. godine, a koje čuva ukrajinska vojska i ne dozvoljava pristup, preneli su izraelski mediji.

Koen je najavio da će se danas istaći izraelska zastava na Ambasadi Izraela u Kijevu koja će obnoviti svoje aktivnosti u cilju jačanja odnosa izmedju dve zemlje, navedeno je u saopštenju izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu 24. februara 2022. Izrael je nastojao da ostane neutralan u tom sukobu posebno zbog prisustva ruske vojske u susednoj Siriji.

Izrael, koji potvrđuje privilegovane odnose sa Moskvom, gde živi više od million gradjana iz bivšeg Sovjetskog Saveza, nije snabdeo Kijev oružjem, uprkos ponovljenim molbama predsednika Zelenskog, koji je po nacionalnosti Jevrej.

Početkom februara premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da njegova zemlja razmatra vojnu pomoć Ukrajini i ponudio da posreduje u sukobu.

Rusija je tada upozorila Izrael da sve zemlje koje ispručuju oružje moraju razumeti da će se to oružje smatrati legitimnom metom ruskih oružanih snaga, kako je navelo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track