POČINJE ŠTRAJK NA SEDAM NEMAČKIH AERODROMA UKLJUČUJUĆI FRANKFURT I MINHEN: Otkazano 2.340 letova! 300.000 putnika na muci
Foto: EPA/Ronald Wittek

domaći i međunarodni saobraćaj

POČINJE ŠTRAJK NA SEDAM NEMAČKIH AERODROMA UKLJUČUJUĆI FRANKFURT I MINHEN: Otkazano 2.340 letova! 300.000 putnika na muci

Planeta -

Na sedam nemačkih aerodroma, uključujući čvorišta Frankfurta i Minhena, državni službenici počinju štrajk, pojačavajući zahteve za većim platama. Otkazano je 2.340 letova, a pogođeno je nešto manje od 300.000 putnika.

Prema najavama Verdijevog sindikata, štrajk u gradovima Bremenu, Dortmundu, Frankfurtu, Hamburgu, Hanoveru, Minhenu i Štutgartu počeće ujutru i završiti se u subotu uveče. Domaći i međunarodni saobraćaj će biti pogođeni.

Štrajk je rezultat nesuglasica između sindikalaca i nemačkih saveznih i lokalnih vlasti uoči nove runde pregovora o jednogodišnjem kolektivnom ugovoru za državne službenike, zakazane za 22. i 23. februar. Sindikati Verdija i DBB-a traže povećanje plata za oko 2,5 miliona državnih službenika od 10,5 odsto, ili najmanje 500 evra veću platu.

Pored toga, u toku su pregovori o kolektivnom ugovoru za nacionalno zaposleno osoblje bezbednosne avijacije i lokalno zaposleno osoblje aerodroma. Za osoblje obezbeđenja, na primer, postoji zahtev za povećanje naknada.

U Nemačkoj su prošlog meseca štrajkovali i na aerodromima u Berlinu i Dizeldorfu.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track