STOLTENBERG: Pažljivo pratimo veze Rusije i Kine, Peking prati rat u Ukrajini
Foto: EPA-EFE/ZIPI

partnerstov koje jača

STOLTENBERG: Pažljivo pratimo veze Rusije i Kine, Peking prati rat u Ukrajini

Planeta -

Zapad "pažljivo prati" bilateralne veze između Kine i Rusije, izjavio je danas u Minhenu šef NATO Jens Stoltenberg ukazujući na to da rat u Ukrajini ostavlja "svetske posledice".

"Pratimo pažljivo veze između Kine i Rusije koje rastu i jačaju. Oni deluju zajedno, oni organizuju vojne vežbe zajedno, oni organizuju pomorske i vazdušne patrole zajedno, rekao je generalni sekretar NATO novinarima.

"I rat u Ukrajini pokazuje da bezbednost nije regionalna, bezbednost je svetska", rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbednosne konferenciji.

Više od 150 državnih predstavnika okupilo se na trodnevnoj konferenciji posvećenoj pitanjima međunarodne bezbednosti, koja se održava svake godine u Minhenu. Među njima je i kineski šef diplomatije Vang Ji koji treba da ode u Moskvu posle evropske turneje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP, EPA/STEPHANIE LECOCQ

"Ono što se dešava u Evropi važi za Aziju, ono što se dešava u Aziji važi za Evropu. Znamo da Peking pažljivo prati rat u Ukrajini, jer ako predsednik Putin tamo pobedi to će uticati na računicu i odluke donete u Pekingu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je kada se autoritarne vlasti približavaju i više rade zajedno, postaje još važnije da oni koji veruju u demokratiju i slobodu budu solidarni unutar NATO i sa svojim partnerima širom sveta.

Vang Ji se u sredu sreo u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i šeficom francuske diplomatije Katerin Kolona. Francuzi su ga ohrabrili da prenese poruke da se Rusija vrati za pregovarački sto i prestane bombardovanje civila, rekao je savetnik francuskog predsednika.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track