PACIJENTIMA UGRAĐIVALI PEJSMEJKERE IZVAĐENE IZ TELA MRTVIH! Lekari naplaćivali sredstva kao da su nova, a vadili ih iz preminulih
Foto: Shutterstock

istraga i hapšenja u rumuniji

PACIJENTIMA UGRAĐIVALI PEJSMEJKERE IZVAĐENE IZ TELA MRTVIH! Lekari naplaćivali sredstva kao da su nova, a vadili ih iz preminulih

Planeta -

Policija u Rumuniji sprovodi istragu i privodi lekare koji se sumnjiče da su godinama u pacijente ugrađivali pejsmejkere izvučene iz tela preminulih, a sve su naplaćivali kao da su u pitanju novi pejsmejkeri.

Prema nezvaničnim informacijama, izvršeno je više od 170 intervencija, a do sada je priveden najmanje jedan lekar.

Nadležni su saopštili da su izvršena najmanje 24 pretresa u nekoliko okruga u okviru istrage za zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje, korišćenje falsifikata, obmane...

"Postoji osnovana sumnja u izvršenje više krivičnih dela davanja mita, primanja mita i falsifikovanja, koje su počinilo medicinsko osoblje ili lica iz njihovog okruženja, kao i indicije da je ovo medicinsko osoblje izvršilo više hirurških intervencija, kršeći radni postupak. Postoje indicije da su koristili kardiomedicinska sredstva (pejsmejkere ​​i defibrilatore), koji su ugrozili telesni integritet, zdravlje ili život ljudi, njihovih pacijenata“, naveo je izvor iz istrage.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock, Ilustracija

Kako je saopšteno iz policije, nakon izvršenih pretresa, na više lokacija pronađena je veća količina novca i vrednih umetničkih predmeta koji su, kako se veruje, uzimani kao mito.

"Otkriveno je i zaplenjeno 162.920 leja, 116.795 evra, 2.357 američkih dolara, 900 funti, 300 švajcarskih franaka, 3.500 forinti, 520 švedskih kruna, 200 danskih kruna, 3 mobilna telefona, 160 tableta, 160 drajvova, 250 DVD-ova i 25 pejsmejkera/defibrilatora", navodi se u saopštenju.

Izvor iz istrage je za rumunske medije naveo da je pronađeno i 36 slika renomiranih nacionalnih slikara, koji su deponovani u kompleksu Nacionalnog muzeja Moldavije u Jašiju.

Za sada je potvrđeno hapšenje medicinskog radnika u Jašiju i njemu je određeno zadržavanje do 24 sata.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iz tužilaštva su saopštili da je izdato devet naloga za privođenje.

Jedan od naloga odnosi se na lekara D. T., bivšeg šefa kardiološke službe u bolnici Sveti Spiridon.

"Osumnjičeni se tereti da je u periodu od 2017. do avgusta 2022. godine ugradio više od 238 uređaja izvučenih iz leševa ili čiji je izvor nepoznat, zanemarujući rizik da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. probleme ili čak smrt pacijenata njihovom ponovnom upotrebom, iako je to zabranjeno primarnim zakonodavstvom. Istovremeno, proizvođači medicinskih sredstava na ambalaži uređaja beleže zabranu njihove ponovne upotrebe“, naveli su iz tužilaštva.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track