AMERIKA OPTUŽILA RUSIJU ZA NIZ ZLODELA Potpredsednica SAD na konferenciji u Minhenu: Počinjeni zločini protiv čovečnosti
Foto: EPA/Justin Sullivan

prvi put zvaničnA OPTUŽBA

AMERIKA OPTUŽILA RUSIJU ZA NIZ ZLODELA Potpredsednica SAD na konferenciji u Minhenu: Počinjeni zločini protiv čovečnosti

Planeta -

Potpredsednica SAD Kamala Haris optužila je danas Rusiju da je počinila "zločine protiv čovečnosti" u Ukrajini, a ruske snage da sprovode "široko rasprostranjene i sistemske" napade na civilno stanovništvo.

"SAD su formalno utvrdile da je Rusija počinila zločine protiv čovečnosti", rekla je ona u obraćanju svetskim liderima na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, nekoliko dana uoči godišnjice od kada je Moskva poslala svoje snage u Ukrajinu 24. februara 2022.

To je prvi put da su SAD zvanično označile ruske akcije u Ukrajini kao zločine protiv čovečnosti, navodi Radio Slobodna Evropa.

"Njihove akcije su napad na naše zajedničke vrednosti", rekla je Haris i istakla: "Ruske snage su sprovele široko rasprostranjeni i sistemski napad na civilno stanovništvo".

Ona je navela niz zlodela za koje je rekla da su ih izvršile ruske snage u Ukrajini - uključujući ubistva, silovanja i mučenja.

"Vreme nije na Putinovoj strani", rekla je Haris i dodala da su SAD ponosne što su partner Ukrajine, pred kojom je još dosta izazova.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track