"SEDAM PUTA ME SEKAO, UNIŠTEN SAM" Oglasio se pacijent lekara koji je ugrađivao PEJSMEJKERE MRTVIH, neviđeni SKANDAL trese Balkan
Foto: Printscreen/Youtube/Euronews

HOROR U RUMUNIJI

"SEDAM PUTA ME SEKAO, UNIŠTEN SAM" Oglasio se pacijent lekara koji je ugrađivao PEJSMEJKERE MRTVIH, neviđeni SKANDAL trese Balkan

Planeta -

Pacijent jednog od lekara iz Rumunije, koji je uhapšen zbog sumnje da je u više od sto pacijenata ugrađivao pejsmejkere izvučene iz tela preminulih, kaže da se godinama muči sa srcem i da je njegovo telo čak šest puta odbacilo kardiološki uređaj.

Iako nije siguran da je u njega ugrađen "polovni" pejsmejker, nesrećni čovek kaže da veruje da je jedna od žrtava zloglasnog lekara D. T..

D. T. je jedan od šest rumunskih lekara koji se sumnjiče da su u Jašiju i Brašovu ugrađivali pacijentima pejsmejkere i defibrilatore izvađene iz tela preminulih.

Pacijent sada uhapšenog D. T. kaže da je imao čak sedam veoma teških operacija, jer je njegovo telo šest puta odbacilo uređaj.

"Prvu operaciju sam imao 2013. godine. Ugradio mi je pejsmejker. Šavovi su non stop pucali, telo mi je odbacivalo uređaj", priča neimenovani pacijent za lokalne medije.

On tvrdi da mu lekar nije pokazao nijedan dokument o uređaju koji mu je ugradio na srce.

"Ništa mi nije dao nikakav papir. Ne znam da li sam jedan od tih 200 i više pacijenata kojima je ugrađen uređaj izvučen iz tela preminulog, ali mislim da jesam jer je moje telo stalno odbacivalo uređaj. Sedam puta me je sekao, i sad mi je jasno zašto. Stalno me je kljukao antibioticima, ja sam uništen", rekao je pacijent.

Advokat koji brani osumnjičenog D. T., na pitanje zašto je koristio te pejsmejkere saopštio je da je njegov klijent to činio da bi sačuvao života.

"Činio je to da bi spasao živote. Postoji prezumpcija nevinosti. U nalogu za hapšenje ne stoji mito, već samo zloupotreba službenog položaja", rekao je advokat.

Ova stravična priča otkrivena je tokom kontrole zdravstvenog osiguranja u Jašiju prošlog leta.

Veruje se da je grupa lekara još 2017. godine napravila dogovor o uzimanju pejsmejkera iz tela preminulih. D. T. je, kako se sumnja, znao koji pacijenti su imali ugrađen pejsmejker ili defibrilator. Kada bi neko od njih preminuo, patolog, koji je bio deo tima, bi iz tela preminulog vadio uređaj. Potom bi isti taj uređaj ugradili nekom srčanom bolesniku.

Sumnja se i da je D. T. pojedinim pacijentima davao lekove da im pogorša zdravstveno stanje, kako bi imao izgovor da im ugradi pejsmejker.

Navodno su osumnjičeni, da bi nekome ugradili pejsmejker, tražili mito u iznosu i do 3.000 evra. Naplaćivali su kao da pacijentu ugrađuju novi uređaj, koji bi uredno naplatili i od osiguranja.

Policija je tokom pretresa ordinacija i stanova osumnjičenih lekara pronašla velike količine novca, ali i vrednih umetničkih dela.

U bolnici Sveti Spiridon u Jašiju, gde je jedan od osumnjičenih kardiologa radio, raspoređeno je obezbeđenje i novinarima je zabranjen ulaz u objekat.

Mediji pišu da je uhapšeni D. T. takođe imao i privatnu praksu i da je vlasnik jedne privatne klinike sa 50 odsto udela.

U zvaničnoj imovinskoj karti D. T. stoji da ima dve kuće, stan, umetničku kolekciju vrednu oko 50.000 evra, a na računima ima 90.000 evra, 50.000 dolara i 80.000 rumunskih leja.

Mediji pišu i da je ranije bio sumnjičen za krivično delo primanje mita.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track