NA RUŠEVINE U TURSKOJ POSTAVLJENI ŠARENI BALONI: Kada saznate koje je njihovo ZNAČENJE, rasplakaćete se! (VIDEO, FOTO)
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

tuga nakon razornih zemljotresa

NA RUŠEVINE U TURSKOJ POSTAVLJENI ŠARENI BALONI: Kada saznate koje je njihovo ZNAČENJE, rasplakaćete se! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju premašio je 46.000, a iz Turske je danas stigla vest da će spasioci nastaviti potragu samo u dve provincije, dok se ona u svim ostalim obustavlja.

Naime, svakodnevno smo svedoci potresnih prizora iz ovih područja, koje su zemljotresi potpuno razorili, a ono što je zaintrigiralo čitav svet jesu baloni koji su postavljeni na ruševinama u Hataju.

Veliki broj ljudi zapitao se zašto su na ruševinama crveni, plavi, kao i roze baloni.

Kako BBC prenosi, ovi baloni su okačeni u znak sećanja na decu koja su poginula u razornim zemljotresima, a postavili su ih volonteri iz Turske.

Naime, volonteri predvođeni fotografom Ogunom Severom Okurom, koji su članovi dečjeg udruženja Ogun Abi, popeli su se na ruševine u Hataju i pričvrstili balone na metalne žice koje su virile iz gomile otpada.

1 / 3 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oni prvobitno identifikuju lokacije na kojima su poginula deca, a potom ostavljaju balone na ulazima u ruševine.

"Svaki balon koji ovde vidite predstavlja jedno stradalo dete", rekao je za turske medije osnivač ovog udruženja, fotograf Ogun Sever Okur.

Kako Okur navodi, oni žele da isporuče balone širom Hataja.

"Pokušavamo da očuvamo sećanje na decu koja su izgubila živote. Voleo bih da možemo da stavimo ove balone u ruke dece. Voleo bih da možemo da stavimo ove balone u ruke dece. Nažalost, izgubili smo našu decu. Ovo je bio vrtić i mnogo dece živelo je u zgradi. Gde god smo se dotakli, gde su deca živela, razmišljamo da okačimo ove balone", rekao je on za turske medije, prenosi Hurriyet.

U jednom trenutku Okur je istakao da su članovi udruženja učestvovali u spasilačkim misijama u Adani i Hataju u prvoj nedelji nakon razornog zemljotresa.

"Kada su mi pružili telo deteta, jedan deo mene je pukao", rekao je Okur.

(Kurir.rs/BBC/Hurriyet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track