SEVERNA KOREJA PONOVO LANSIRA BALISTIČKE RAKETE Kimova sestra: Na svaku pretnju odgovorićemo protivmerama
Foto: screenshot

Poruka iz pjongjanga

SEVERNA KOREJA PONOVO LANSIRA BALISTIČKE RAKETE Kimova sestra: Na svaku pretnju odgovorićemo protivmerama

Planeta -

Severna Koreja ispalila je danas dve balističke rakete kratkog dometa, saopštila je južnokorejska vojska koja je u prvom izveštaju navela da je Pjongjang ispalio jednu raketu.

"Naša vojska je jutros otkrila da su dve balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz oblasti Sukčon na jugu Severne Koreje", navela je vojska u Seulu.

Severna Koreja, Interkontinentalna Raketa
foto: screenshot

Sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong upozorila je jutros da će Pjongjang nastaviti da preduzima "odgovarajuće protivmere" na svaku pretnju.

"Učestalost upotrebe Pacifika kao poligona za gađanje zavisi od vrste akcije američkih snaga", rekla je ona, a prenela severnokorejska agencija KCNA.

Severna Koreja je pre manje od 48 sati ispalila interkontinentalnu balističku raketu. To lansiranje raketa dogodilo se uoči početka zajedničkih vežbi snaga SAD i Južne Koreje, koje Severna Koreja smatra pretnjom.

Hong Min, iz Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje, rekao je za Frans pres da je gnevna reakcija deo "nastojanja" Severne Koreje da odbaci svaku spoljnu procenu njenih bezbednosnih sposobnosti.

Severna Koreja, Interkontinentalna Raketa
foto: screenshot

"Jaka i gnevna reakcija pokazuje da je Severna Koreja ozbiljna u nameri da prenese poruku da je sposobna da udari na kontinentalni deo SAD", ocenio je Hong.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao "nepovratnim" i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i je i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track