OLENA ZELENSKI RAZVUKLA OSMEH NA LICU KAD JE UGLEDALA BAJDENA U KIJEVU: Istorijska poseta predsednika SAD Ukrajini VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

podrška

OLENA ZELENSKI RAZVUKLA OSMEH NA LICU KAD JE UGLEDALA BAJDENA U KIJEVU: Istorijska poseta predsednika SAD Ukrajini VIDEO

Planeta -

Bajden je rekao svojim saveznicima da želi da poseti Kijevu februaru mesecu kada se navršava godinu dana od početka rata u Ukrajini, kao bi uverio Zelenskog da će SAD i njeni saveznici podržati tu državu u ratu sa Rusijom, ovako su proruski mediji započeli komentar posete američkog predsednika.

Bajdenova poseta Kijevu koja je usledila iznenada smatra se istorijskom i druga je od kada Ukrajina stekla nezavisnost posle raspada Sovjetskog Saveza.

Džozef Bajden, Olena Zelenska
foto: Printscreen/Twitter

Na snimcima koji isplivavaju vidi se da je Bajdena dočekala i supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenski. Za sada nema nagoveštaja da li je sa Bajdenom i njegova supruga Džil stigla u posetu Kijevu.

Prilikom posete Kijevu, koja je evidentno pripremana u najvećoj tajnosti Bajden je odao počast stradalima u Majdanskim dešavanjima februara 2014. kada je u snajperskoj pucnjavi sa krovova zgrada stradalo 107 osoba, kojima je na Mihajslovskom trgu podignut spomen zid sa fotografijama.

Bajden je inače mirno položio vence na zid dok se u samoj prestinici oglasila vazdušna opasnost.

Džozef Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Twitter

Inače od ranog jutra američki izviđački avioni lete uz poljsko-belorusku i poljsko-ukrajinsku granicu uz dopunu letelica gorivom u vazduhu.

Sa Zelenskim je stigla i velika američka delegacija.

Zelenski je Ukrajini najavio novi paket vojne pomoći vredan 500 miliona dolara, koji bi prema izjavama ukrajinskih medija treba da sadrži i taktičke balističke rakete ATACMS i borbene avione F-16 koje Kijev traži od juna prošle godine.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track