MOLDAVSKE VLASTI DA BUDU VEOMA, VEOMA OPREZNE: Peskov o zahtevu moldavskog premijera da ruska vojska ode iz Pridnjestrovlja
Foto: EPA SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

vruća tačka

MOLDAVSKE VLASTI DA BUDU VEOMA, VEOMA OPREZNE: Peskov o zahtevu moldavskog premijera da ruska vojska ode iz Pridnjestrovlja

Planeta -

Moldavske vlasti treba da budu „veoma, veoma oprezne“, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu novog premijera republike Dorina Rečeana o Pridnjestrovlju.

„Što se tiče pridnjestrovskih poslova, mi nastavljamo da obavljamo svoje funkcije. Želeo bih da preporučim našim moldavskim kolegama da budu veoma, veoma oprezni“, rekao je portparol Kremlja novinarima.

Moldavski parlament prošle nedelje je odobrio novu vladu na čelu sa bivšim ministrom unutrašnjih poslova Dorinom Rećeanom. Dok je još bio u statusu kandidata za mesto premijera, on je izjavio da namerava da traži demilitarizaciju Pridnjestrovlja i povlačenje ruske vojske sa teritorije koju Kišinjev ne priznaje.

Dorin Rečean
foto: AP/ Aurel Obreja

Pridnjestrovlje, čiji su 60% stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a , plašeći se da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. 1992. godine, nakon neuspešnog pokušaja vlasti da silom reše problem, region je zapravo postao teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.

Mir u zoni pridnjestrovskog sukoba podržavaju zajedničke mirovne snage, koje uključuju 402 ruska vojnika, 492 pridnjestrovska, 355 moldavska, kao i deset vojnih posmatrača iz Ukrajine.

Mirovnjaci služe na 15 stacionarnih i kontrolnih punktova, koji se nalaze u ključnim delovima zone bezbednosti.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track