U 6 OD 12 DRŽAVA CENTRALNE EVROPE PUTIN POPULARNIJI OD BAJDENA: Predsednika Rusije najviše cene u Bugarskoj, Slovačkoj i Srbiji
Foto: EPA/TRACIE VAN AUKEN, EPA

istraživanje

U 6 OD 12 DRŽAVA CENTRALNE EVROPE PUTIN POPULARNIJI OD BAJDENA: Predsednika Rusije najviše cene u Bugarskoj, Slovačkoj i Srbiji

Planeta -

Popularnost ruskog predsednika Vladimira Putina u 12 država Centralne Evrope je u oštrom padu, a značajno je smanjena i popularnost američkog predsednika Džoa Bajdena, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje je u januaru ove godine sprovela kompanija Ceper.

Posebno je zanimljiv podatak da, uprkos ratu u Ukrajini, u šest od 12 zemalja regiona Putin ima veću podršku nego Bajden.

U novembru 2021. godine 77 odsto Srba, 60 odsto Bugara i 57 odsto Slovaka imalo je „prilično pozitivno“ mišljenje o Putinu, ali samo 10 odsto Poljaka, 21 odsto Austrijanaca i 31 odsto Rumuna, a godinu dana od početka napada Rusije na Ukrajinu, situacija je izmenjena.

Najpozitivnije mišljenje o Putinu i dalje imaju Srbi, gde predsednik Rusije podržava 59 odsto ispitanika, dok je njegova popularnost u oštrom padu u većini zemlja regiona.

Pozitno mišljenje o njemu ima jedan odsto Poljaka, dva odsto Rumuna, pet odsto Hrvata, šest odsto Čeha, sedam odsto Austrijanaca, 25 odsto Mađara, 37 odsto Crnogoraca i 25 odsto Makedonaca.

Vladimir Putin, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh, AP/Mikhail Klimentyev

Istovremeno, od kraja 2021. godine u regionu Centralne Evrope i američki predsednik Bajden je izgubio podršku u 10 od 12 zemalja obuhvaćenih istraživanjem.

Popularnost Bajdena povećana je sa 39 na 71 odsto u Poljskoj i sa 63 na 68 odsto u Rumuniji, ali u svim ostalim zemljama je u padu.

Dok je krajem 2021. godine 65 odsto Austrijanaca imalo dobro mišljenje o američkom predsedniku, sada ga podržava samo 40 odsto. U Bugarskoj i Srbiji ga podržava 13 odsto, u Mađarskoj 15 odsto, u Severnoj Makedoniji 18 odsto, u Sloveniji 25, a u Hrvatskoj i Slovačkoj 26 odsto ispitanika.

Putin ima veću podršku nego Bajden u pet od 12 zemalja regiona - Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track