PRED PUTINOV GOVOR PRIGOŽIN ŽESTOKO NAPAO ŠOJGUA: Mi nemamo municije dok oni jedu iz zlatnih tanjira i šalju rođake u Dubai
Foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

pobesneo

PRED PUTINOV GOVOR PRIGOŽIN ŽESTOKO NAPAO ŠOJGUA: Mi nemamo municije dok oni jedu iz zlatnih tanjira i šalju rođake u Dubai

Planeta -

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske paravojne formacije Vagner, optužio je ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je namerno uskraćivao municiju svojim vojnicima. Ova izjava je ponovo pokrenula spekulacije o lošim odnosima u Kremlju, tačnije o tenzijama koje postoje između Prigožina i pojedinih delova ruske elite.

U sedmominutnoj audio poruci, koja je objavljena juče, očigledno ljuti i emotivni Prigožin je rekao da se od njega traži da se „izvini i posluša“ ako želi da obezbedi municiju za svoje trupe, piše Index.hr.

„Ne mogu da rešim ovaj problem uprkos svim mojim vezama i kontaktima“, priznao je Vagnerov šef, koji je povremeno podigao ton i psovao tokom snimanja.

„Rade direktno za neprijatelja“

Uveren da je ruska vojna proizvodnja dovoljna za snabdevanje snaga koje se bore na frontu i da su teškoće sa kojima se suočavaju njegovi borci rezultat svesnih odluka.

„Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, direktno rade za neprijatelja“, rekao je Prigožin.

Inače, od izbijanja sukoba, Prigožin se javno svađao sa generalima i zvaničnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu revnost u izvođenju vojnog pohoda na Kijev. Svoju najoštriju kritiku rezervisao je za rusko Ministarstvo odbrane, koje je optužio da pokušava da pripiše zasluge za Vagnerova dostignuća na bojnom polju.

„Jeli su iz zlatnih tanjira“

U svojoj audio poruci, šef Vagner tvrdi da su neimenovani ljudi koje je okrivio za nestašicu municije „pojeli doručak, ručak i večeru iz zlatnih tanjira“ i poslali svoje rođake na odmor u Dubai, popularnu destinaciju koju posećuje ruska elita.

Bela kuća je prošle nedelje saopštila da je Vagnerova grupa pretrpela više od 30.000 žrtava od ruske invazije na Ukrajinu, sa oko 9.000 ubijenih u akciji. SAD su navele da su 90 odsto Vagnerovaca ubijenih u Ukrajini od decembra bili bivši osuđenici, koji su regrutovani iz zatvora.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track