RUSKA DUMA JEDNOGLASNO USVOJILA ODLUKU: START 3 suspendovan! Kreće trka u naoružanju
Foto: EPA / ALEXANDER ASTAFYEV / Sputnik

odgovor sad

RUSKA DUMA JEDNOGLASNO USVOJILA ODLUKU: START 3 suspendovan! Kreće trka u naoružanju

Planeta -

Ruska državna Duma je jednoglasno usvojila predsednički predlog zakona o suspenziji učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja.

U dokumentu se navodi da zakon stupa na snagu danom zvaničnog objavljivanja. Odluku o nastavku učešća Rusije u sporazumu doneće predsednik. Očekuje se da će Savet Federacije razmatrati predlog zakona danas popodne.

Kina poziva SAD da preduzmu prve korake za oživljavanje Novog START-a Dan ranije Vladimir Putin je u poruci Saveznoj skupštini rekao da Rusija, kao odgovor na američke ultimatume, suspenduje učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja, ali ne istupa iz njega. Predsednik je napomenuo da je pre povratka na diskusiju neophodno razumeti kako uzeti u obzir kombinovani strateški arsenal NATO-a , uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako je objasnio zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov , obustavljena je svaka razmena informacija, svi elementi sporazuma koji se odnose na verifikaciju. Rusija i SAD su 2010. godine potpisale Ugovor o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja. Dokument je predviđao da do februara 2018. arsenali svake zemlje ne bi trebalo da pređu 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih projektila, uključujući podmornice i teške bombardere, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera i 1.550 bojevih glava. Do datuma kontrole, Rusija je u potpunosti ispunila svoje obaveze o smanjenju naoružanja. Postizanje dogovorenih nivoa najavile su i SAD, ali je Vašington dostigao postavljene pokazatelje, između ostalog, i zbog nelegitimnog jednostranog isključivanja nekog naoružanja iz ofseta.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track