"RUSIJA I AMERIKA KORISTE POSEBAN KANAL KOMUNIKACIJE?" Ekspert otkrio: Bajden najavio Moskvi dolazak! DOGOVARAJU SE KLJUČNE STVARI
Foto: AP Mikhail Metzel, EPA Justin Lane, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"RUSIJA I AMERIKA KORISTE POSEBAN KANAL KOMUNIKACIJE?" Ekspert otkrio: Bajden najavio Moskvi dolazak! DOGOVARAJU SE KLJUČNE STVARI

Planeta -

Iako su svi očekivali da će tokom, kako su najavili, istorijskog govora Vladimir Putin objaviti totalni rat Kijevu, to se ipak nije desilo.

Doduše, šokantna najava nije izostala pa je tako predsednik Rusije na kraju naveo da je Rusija suspendovala Sporazum o strateškom i ofanzivnom nukelarno naoružanju START 1, 2 i 3.

ŠTA JE SPORAZUM NOVI START? Sporazum Novi START, da podsetimo, jedini je preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja potpisan 8. aprila 2010. godine, a Putin je 2021. godine potpisao petogodišnje produženje sporazuma na osnovu dogovora koji su Moskva i Vašington ranije postigli.

Sve je to ostavljeno u prošlosti, a svet je ostao da se pita da li smo posle samo godinu dana došli na ivicu nuklearnog rata, kao i koliko je manevarskog prostora ostalo za bilo kakvo rešenje krize koje neće dovesti do kraja čovečanstva kakvo poznajemo.

Upravo do ovih odgovora došli su gosti "Pulsa Srbije" Mišel Zubenica, politički analitičar i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zubenica je prvo pričao o otporu Ukrajine, koja je iznenadila ceo svet, pa se osvrnuo na to da postoje procene koje govore da će rat trajati mininum još 4-5 godina.

- Svet se potpuno promenio nakon godinu dana od prve intervencije Rusije. Pre godinu dana niko nije mogao da pretpostavi da će doći do sukoba ovlikih razmera. Čak i kada je predsednik Bajden najvaljivao da postoji opasnost od Rusije invazije, niko u Evropi nije to uzimao za ozbiljno, pa čak ni sami Ukrajinci. Međutim, kada se dogodila agresija, niko nije očekivao da će Ukrajina da pruži ovakav otpor. S obzirom da je Rusija bila druga najveća sila na svetu, svi su smatrali da će da uzme sve ključne oblasti u roku od mesec dana - započeo je Zubenica, pa se koncetrisao na Putinov govor:

- U govoru Vladimira Putina uočili smo da je Rusija odlučila da prekine sve moguće odnose sa Zapadom i da ima sasvim drugačiju koncepciju spoljne politike u budućnosti. To znači da se, pre svega, okrenula Aziji, odnosno strateškom partnerstvu sa Kinom. To je i bilo očekivano, ali nažalost smatram da možemo sada da očekujemo, ne samo eskalaciju rata, već i da će potrajati. Smatram da će trajati nekoliko godinu, a neke procene govore da će trajati još minimum 4-5 godina.

00:51

Stručnjak otrkio: Postoje kanali komunikacije SAD i Rusije!

Barac je potom rekao da postoji kanal koji je otvoren za komunikaciju Rusije i Amerike.

- Videli smo kada je dolazio predsednik Amerike u Kijev, da se najavio Moksvi i da su se dogovorili tokom te posete. Dakle, i dalje postoji komunikacija i diplomatski odnosi u kojima se dogovaraju ključne stvari. Važno je da se istakne da ipak nema želje za nuklearnim sukobom, jer kada su bile nuklearne probe NATO i Rusije u oktobru, oni su obavestili jedni druge, dakle postoji taj kanal koji je otvoren za komunikaciju - rekao je Barac, pa nastavio:

- U suštini, ako pogledamo govor Bajdena i Putina, možemo zaključiti da se i jedna i druga strana pripremaju za ofanzivu i da se ohrabruju njihovi borci da ofanzivu izdrže. Glavna poruka je da će u obnovi teritorija, koje kontroliše Rusija, najveću ulogu imati oni koji su se borili za nju. Putin je objasnio da je ovo pozicija koju nisu birali, već da su se u njoj zadesili. Istakao je situaciju da oni nisu protiv naroda Ukrajine, a to znači da se očekuje otopljavanje odnosa, te mislim da neće biti dejstvovanje po civilnim objektima u narednom periodu, iako se Ukrajinci toga plaše.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track