KAKO ČUVAJU ZELENSKOG! Nema spavanja, svetla i mobilnih, puštaju samo uz jednu reč! OKRUŽEN ČELIČNIM ŠTITOM!
Foto: Printskrin/Facebook

KAKO ČUVAJU ZELENSKOG! Nema spavanja, svetla i mobilnih, puštaju samo uz jednu reč! OKRUŽEN ČELIČNIM ŠTITOM!

Planeta -

Kako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, članovi Vlade i savetnici žive tokom rata, nakon što je prošlo godinu dana od njegovog početka? Kerolajn Viler, politička urednica britanskog lista Tajms, posetila je sedište Vlade i napisala poduži izveštaj o toj poseti.

Viler kaže da je najupečatljivija stvar pri ulasku u Bankovu, odnosno u sedište Vlade, zapravo mrak koji vlada unutra. Sve zavese su spuštene i sva svetla su ugašena, kako bi se smanjio rizik da zgrada bude napadnuta iz vazduha ili gađana iz snajpera.

Na dan njenog dolaska, Kijev je bio izložen najintenzivnijem bombardovanju od prvih dana rata. Čini se da je napad bio odgovor Kremlja na turneju Zelenskog po Evropi i Velikoj Britaniji pre deset dana, koja je obezbedila nova obećanja o naoružanju i opremi za Ukrajinu i dodatne sankcije Rusiji. Viler kaže da je pretpostavila da je mrak privremena mera zbog nedavnog napada, ali joj je rečeno da je to stalna praksa.

Dodaje da nije mogla da vidi svoja stopala ni kuda da prođe kroz široki hodnik i kada se penje uz visoke stepenice, a kretala se zahvaljujući lampi na telefonu jednog čuvara, prenosi Al Džazira.

Lozinke koje bi Rusi teško izgovorili

“Bankova, betonski kancelarijski kompleks, okružena je čeličnim štitom. Kontrolni punktovi sa naoružanom stražom nalaze se u svakoj ulici koja ga okružuje.

Volodomir Zelenski
foto: AP Stefan Rousseau

Ulaz je dozvoljen samo onima koji imaju važeća dokumenta i pasoš. Civilni automobili ne mogu da pristupe mestu, a vojnici od prolaznika traže tajne lozinke koje se svakodnevno menjaju. Često su to izmišljene reči bez ikakvog značenja, koje bi Rusi teško mogli da izgovore”, rekla je ona.

Opisuje i kako su svi prozori i vrata iznutra blokirani vrećama peska, rekavši da je Zelenski od početka rata nekoliko puta izbegavao pokušaje atentata. U martu prošle godine, Aleksij Danilov, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost, otkrio je da je predsednik preživeo tri pokušaja ubistva za samo nedelju dana.

Dok je sedela u čekaonici u Bankovoj, gde je prostorija još uvek bila osvetljena samo svetlošću telefona, videla je vojne savetnike u uniformama kako ulaze i izlaze iz predsedničke kancelarije. Kada je odjeknuo četvrti napad tog dana, niko se nije uputio ka podzemnom skloništu. Prema rečima vladinog zvaničnika, navodi ona, bunker je korišćen samo jednom, nakon što su u leto dobijeni obaveštajni podaci da Rusi planiraju napad na sedište Vlade.

Zaštita predsednika ako dođe do opsade

Viler je videla vojnog stratega, koji drži veliku mapu presavijenu ispod ruke, kako izlazi iz jedne od velikih kancelarija u kojoj se održavao sastanak vojnog kabineta. Pojurio je niz hodnik označen pozicijama za otvaranje paljbe, kako bi pomogao ukrajinskim snagama da zaštite predsednika u slučaju opsade. Ubrzo potom, vojnik koji je sedeo blizu nje brzo je ustao. Drugi u prostoriji u kojoj je ona sedela dali su do znanja da je Zelenski, koji je nosio majicu sa kapuljačom na kojoj je pisalo „Ja sam Ukrajinac“, prolazio kroz sobu u pratnji grupe savetnika. Među njima je bio i Andrij Jermak, blizak predsednikov prijatelj i njegov viši savetnik. Njih dvojica su se upravo vratili sa diplomatske turneje po Evropi.

Ukrajina, ruski tenk T-80, ruski tenk
foto: AP/Libkos

Viler kaže da je čitava protekla godina bila kao test izdržljivosti za Zelenskog i njegove zvaničnike, koji rade 18 sati dnevno, sedam dana u nedelji. Uglavnom spavaju u mračnim kancelarijama zgrade, radi sopstvene zaštite i retko viđaju svoje porodice.

Veliki pritisak na predsednika

Zelenski, koji ima odraslu ćerku Oleksanderu, uspeva da viđa svog desetogodišnjeg sina Kirila jednom u deset dana. Novinar kaže da joj je jedan od njegovih pomoćnika rekao da život u mraku, daleko od supruge Olene i dece, predstavlja „veliki pritisak” za ukrajinskog predsednika.

Tokom sedam dana, Viler je razgovarala sa Jermakom o izuzetnim izazovima sa kojima se vlada suočila u 12 meseci od početka rata. Jermak, bivši advokat i šef kabineta predsednika, iako retko daje intervjue, pristao je da se sastane sa Vilerom u jednoj od prostorija za prijem Banke. Kaže da se osećala kao krtica koja izlazi na sunce, dok je premeštena iz mračne čekaonice pod svetla raskošne sale za sastanke, koja je nakratko bila osvetljena kako bi se intervju održao.

Minimiziranje mogućnosti ulaska Rusije

Ove nedelje se obeležava prva godišnjica ulaska ruskih snaga u Ukrajinu. Mesecima su mnogi u Ukrajini, uključujući Zelenskog, verovali da su male šanse da uđu ruske snage, uprkos stalnim upozorenjima američkih i britanskih obaveštajnih službi. Zelinski je tada uveo vanredno stanje.

Jedan broj istaknutih ličnosti ukrajinske vlade odmah je prebačen u podzemne bunkere, a vojska im je naredila da tamo ostanu do daljnjeg. „Jedan od upućenih ljudi na Bankovi mi je rekao da je to težak život: ne vidiš sunce i ne znaš koliko je sati“, kaže Viler. Sagovornik je dodao: „Ako je ruski predsednik Vladimir Putin bio u svom bunkeru tokom pandemije korona virusa, onda nije iznenađujuće što je poludeo. Umoran sam od dugog boravka u takvim uslovima”,

Rusija, Ukrajina, Donbas, ruski tenk, ruska vojska
foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

Prema izvoru iz vlade, prvobitni plan je bio da se ostane pod zemljom nedelju dana. Ali događaji u spoljnom svetu su promenili taj plan. Kako su ruske snage zauzele nekoliko gradova i približavale se Kijevu, činilo se da će i prestonica pasti za nekoliko nedelja. Zelenski i njegovi glavni saradnici proveli su većinu prva dva meseca pod zemljom, povremeno izlazeći da uvere građane da predsednik nije pobegao.

Ugovor o poverljivim informacijama

Oni koji su bili pozvani da žive sa predsednikom u podzemnom bunkeru morali su da potpišu sporazum da neće otkrivati nikakve informacije o dizajnu, lokaciji ili sadržaju bunkera. Nije im bilo dozvoljeno da dele informacije ni o hrani koju su jeli. Izolovani ispod, predsednički tim je živeo u ratu koristeći ajfon. Predsednik je svakodnevno održavao niz sastanaka, intervjua i poziva sa svetskim liderima. Spavao je neredovno i često s prekidima. Nekoliko sati nakon ruske invazije, stražari u bezbednom vladinom kompleksu ugasili su svetla dok je pucnjava izbila oko vladine četvrti. Zelenski i desetine njegovih pomoćnika dobili su pancire i jurišne puške.

“Tim unutar Bankove morao je da uvodi inovacije. Odlučujući trenutak bio je kada su Zelenski, Jermak i drugi viši savetnici nakratko izašli iz podzemnog skrovišta druge noći invazije, dok su se ukrajinske snage borile protiv Rusa na obližnjim ulicama, kako bi snimili 40-sekundno obraćanje naciji”, navodi Viler.

Snimak, koji je snimljen kasno uveče predsednikovim telefonom, bio je odgovor na ruske dezinformacije da je Zelenski napustio zemlju. “Svi smo ovde. U Kijevu smo. Mi branimo Ukrajinu“, rekao je Zelenski. Na iznenađenje gledalaca, Ukrajina ne samo da je odolela napadu, već je počela da uzvraća.

“Prvo, Rusija je potcenila naše odbrambene sposobnosti. Drugo, precenili su svoje sposobnosti“, rekao je Rodnjanski, jedan od savetnika predsednika. On je još otvorenije dodao: „Ono što razumemo o Rusima je da ne očekujemo nikakve pametne planove. Ponašali su se naivno“.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track