ŽESTOKI KLINČ NA SKUPŠTINI UN! SVI NAPALI RUSKOG AMBASADORA: Da bi nas porazili vi uvlačite ceo svet u rat!
Foto: Youtube.prtscr / United Nations

ŽESTOKI KLINČ NA SKUPŠTINI UN! SVI NAPALI RUSKOG AMBASADORA: Da bi nas porazili vi uvlačite ceo svet u rat!

Planeta -

Rusija je tvrdila da je Zapad "voljan da gurne ceo svet u ponor rata“ i "žrtvuje Ukrajinu“ da bi pobedio Vladimira Putina i njegove invazione armije.

Ambasador Moskve u UN Vasilij Nebenzja rekao je na specijalnom sastanku Generalne skupštine UN da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici ignorišu "neonacizam u Ukrajini“ kako bi koristili zemlju da slome Rusiju i održe globalnu moć – papagajirajući liniju Kremlja koja je bila široko diskreditovan.

"U ovoj njihovoj želji da poraze Rusiju na bilo koji način, oni ne mogu samo da žrtvuju Ukrajinu, oni su spremni da urone ceo svet u ponor rata. Oni se takmiče jedni protiv drugih u broju sankcija koje su uvedene mojoj zemlji, dok ove sankcije zapravo najviše pogađaju svet u razvoju“, rekao je Nebenzja u sredu, dva dana pre prve godišnjice ruske invazije.

Nebenzja je govorio na otvaranju debate o novoj rezoluciji koju podržavaju Ukrajinu i njene saveznike koji pozivaju Rusiju da odmah i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine i poziva na trajni i pravedan mirovni sporazum u vezi sa ratom koji traje godinu dana.

Volodimir Zelenski, SB UN
foto: EPA / PETER FOLEY

Rusija naziva invaziju "specijalnom vojnom operacijom“ protiv bezbednosnih pretnji i isporučivala je Ukrajini teško naoružanje kao dokaz da Zapad eskalira rat.

Kijev i njegovi saveznici nazivaju ruske akcije imperijalističkim otimanjem zemlje. "Ono što je ipak u pitanju je očuvanje hegemonije Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Ne žele da neko dođe na nivo upravljanja planetom. Oni misle da je to njihova oblast“, ​​rekao je on u komentarima koje su odbacili drugi predstavnici Ujedinjenih nacija.

Reagovao Gutereš

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je rusku invaziju tokom skupštine. "Ta invazija predstavlja uvredu za našu kolektivnu savest“, rekao je Gutereš, nazvavši jednogodišnju godišnjicu "tmurnom prekretnicom za narod Ukrajine i za međunarodnu zajednicu“.

Dok su borbe besnele u Ukrajini, Generalna skupština je započela raspravu o predlogu koji su podržali Kijev i njegovi saveznici koji poziva na "pravedan i trajni mir“. Iako ta mera nije tako teška koliko bi Ukrajina želela, nada se da će velika većina država UN podržati neobavezujuću rezoluciju kako bi se pokazalo da Kijev ima podršku globalne zajednice.

Desetine zemalja sponzorisale su rezoluciju, koja naglašava "potrebu da se što pre postigne sveobuhvatan, pravedan i trajni mir u Ukrajini u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija“. Ponovo potvrđuje "posvećenost UN suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“ i poziva na hitan prekid neprijateljstava.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš foto: EPA / WAEL HAMZEH

Takođe zahteva od Rusije da "odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage sa teritorije Ukrajine“. U svom uvodnom obraćanju, Gutereš je istakao uticaj ruske invazije na njen sused 24. februara 2022. na svet. On je napomenuo da je stvorio osam miliona izbeglica i naštetio globalnim zalihama hrane i energije u zemljama daleko od ratne zone."Kao što sam rekao od prvog dana, ruski napad na Ukrajinu dovodi u pitanje temeljne principe i vrednosti našeg multilateralnog sistema“, rekao je on.

Borelj o ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj takođe je odbacio Nebenzjine komentare. "Želim da naglasim: ovaj rat nije evropsko pitanje. Niti je reč o "Zapadu protiv Rusije. Ne, ovaj ilegalni rat se tiče svih: severa, juga, istoka i zapada“, rekao je Borelj Generalnoj skupštini.

Američka izaslanica pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da će novo glasanje 'ući u istoriju... Videćemo gde se nalaze nacije sveta po pitanju mira u Ukrajini.' "Pozivam vas da glasate protiv – protiv svih i svih neprijateljskih amandmana koji nastoje da potkopaju Povelju UN i ignorišu istinu o ovom ratu“, rekla je ona.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track