RUSIJA MOŽE DA MOBILIŠE JOŠ MILION VOJNIKA! Šef nemačkih obaveštajaca: Prednost na bojnom polju omogućava Putinu da nametne uslove
Foto: Printscreen/Twitter

RUSIJA MOŽE DA MOBILIŠE JOŠ MILION VOJNIKA! Šef nemačkih obaveštajaca: Prednost na bojnom polju omogućava Putinu da nametne uslove

Planeta -

Rusija bi mogla da mobiliše još milion vojnika u Specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, tvrdi nemačka Federalna obaveštajna služba (BND).

"Prošle jeseni je mobilisano i regrutovano oko 300.000 ljudi, neki se još uvek obučavaju, neki su već u borbi", rekao je šef BND Bruno Kal, prenosi list "Štern".

"Rusija može da mobiliše još milion muškaraca, ako Kremlj proceni da je to potrebno".

Godinu dana posle početka sukoba, Kal kaže da ne vidi spremnost Vladimira Putina za pregovore ili za postizanje mira.

"Trenutno se radi na ostvarivanju prednosti na bojnom polju, jer to Putinu omogućava da možda u nekom trenutku nametne svoje uslove za mir", dodaje.

U mnogim aspektima, tok sukoba je bio potpuno drugačiji od onog što su pretpostavljali Moskva, Ukrajina i Zapad, rekao je šef BND.

On tvrdi da se Ukrajinci trenutno veoma efikasno suprotstavljaju Rusima, ali da će na duge staze to biti teško, jer zavise od zapadne podrške.

On ističe da je Rusija uspela da zaustavi uspehe Kijeva i da se sada vode vrlo surove rovovske borbe.

Što se tiče spekulacija o mogućoj ruskoj ofanzivi na proleće, Kal poručuje da bi to zapravo bilo "intenziviranje onoga što već sada vidimo".

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track