PROPAO PLAN IZOLACIJE RUSIJE U UN: Dve trećine svetske populacije živi u zemljama koje su se uzdržale od osude i sankcija Moskvi!
Foto: EPA / PETER FOLEY

PROPAO PLAN IZOLACIJE RUSIJE U UN: Dve trećine svetske populacije živi u zemljama koje su se uzdržale od osude i sankcija Moskvi!

Planeta -

Članice Generalne skupštine UN-a usvojili su rezoluciju kojom se "poziva na mir u Ukrajini" i povlačenje Rusije.

Rezoluciju je podržala 141 zemlja, a protiv je bilo njih sedam: Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva.

Suzdržane su bile 32 zemlje - među njima i dve najmnogoljudnije zemlje sveta, Kina i Indija.

Tokom glasanja nisu odobreni amandmani Belorusije koji, između ostalog, predviđaju poziv na pregovore i zabranu isporuke naoružanja Kijevu.

Minsk je predložio da se iz dokumenta uklone odredbe koje Moskvu čine odgovornom za početak sukoba i pozivaju je da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine.

Međutim, pokušaj izolacije Rusije i Vladimira Putina je propao, priznaje čak i "Vašington post", navodeći da dve trećine svetske populacije žive u zemljama koje su se uzdržale od osude Rusije kroz pridruživanje zapadnim sankcijama.

Iako američki zvaničnici ističu da je velika većina (141 od 193) članica Ujedinjenih nacija glasala za osudu Rusije zbog započinjanja Specijalne vojne operacije, list ukazuje da su samo 33 države uvele sankcije Rusiji, kao i da sličan broj zemalja Ukrajini šalje oružje.

Osim toga, uprkos naporima Zapada da ruskoj vojnoj operaciji pripiše globalnu inflaciju i prehrambenu krizu, veliki broj zemalja za takvu situaciju krivi upravo zapadne sankcije Rusiji, a ne Rusiju.

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track