HRVATSKA ŠALJE UKRAJINI 14 HELIKOPTERA: Počela specijalna operacija, s njih već skidaju oznake
Foto: Printscreen Youtube

HRVATSKA ŠALJE UKRAJINI 14 HELIKOPTERA: Počela specijalna operacija, s njih već skidaju oznake

Planeta -

Hrvatska je započela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu. Iz sastava Vazduhoplovnih snaga izdvojeno je 12 helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T i počele su pripreme za njihov transport.

Prema dostupnim informacijama, nekoliko helikoptera trenutno se nalazi u prostorijama Vazduhoplovnog tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde zaposleni obavljaju sve neophodne tehničke pripreme. Neki od helikoptera su u hangarima, a trenutno su dva van ZTC-a. Između ostalog, sa helikoptera se uklanjaju sve postojeće oznake, po potrebi se menja upotrebljeni materijal, dodaje ulje itd.

Zbog nedostatka prostora u ZTC-u, preostali helikopteri se nalaze u vojnom delu aerodroma Pleso i u Lučkom. Procenjuje se da će helikopteri biti spremni za transport za desetak dana. Prema informacijama, sedam helikoptera će biti delimično rastavljeno i prevezeno kopnenim putem, a preostalih sedam će leteti za Poljsku. Naime, svih 14 helikoptera biće prebačeno u Poljsku, odakle će biti prosleđeni u Ukrajinu. Pretpostavka je da će helikopteri sa više resursa leteti u Poljsku, a oni sa manje resursa preneti kopnom.

Posle odlaska ovih helikoptera u Ukrajinu, hrvatsko ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju deset transportnih helikoptera MI 171Š i četiri helikoptera Black Havk.

Hrvatska Vlada je sve informacije o vojnoj pomoći Ukrajini klasificirala kao povjerljive i za njih je nemoguće dobiti zvaničnu potvrdu. Donaciju 14 transportnih helikoptera potvrdio je premijer Plenković u novembru prošle godine, ali bez drugih detalja.

S druge strane, predsednik Milanović je pre dva meseca bio veoma ljut zbog činjenice da Vlada dogovara donaciju helikoptera, a rekao je da mu Ministarstvo odbrane nije objasnilo kako će ti helikopteri biti zamenjeni. Baš me briga“, rekao je tada Milanović. Pre dva dana je, pak, na pitanje kada će helikopteri stići u Ukrajinu, prilično nezainteresovano odgovorio: „Nemam pojma“.

U septembru prošle godine Dunja Bujan Šujster, direktorka Uprave za odbrambenu politiku Ministarstva odbrane, rekla je da je Hrvatska u četiri navrata slala vojnu pomoć Ukrajini, ali nije želela da otkrije šta je poslato. Još ranije je ministar odbrane Mario Banožić, posle sednice Vlade, saopštio da Hrvatska šalje u Ukrajinu mitraljeze i mitraljeze sa pripadajućom municijom za četiri pešadijske brigade, što bi bilo oko osam hiljada pušaka sa municijom.

U septembru prošle godine na ukrajinskim portalima objavljene su fotografije topova M-46 kalibra 130 mm koje gađaju ruske položaje. Pored toga, prikazano je više od deset sanduka granata sa upaljačima OF-482. Na sanducima latinicom na hrvatskom jeziku piše "Metak sa trenutno eksplozivnim brojem OF-482". Pre mesec dana na autoputu prema graničnom prelazu Macelj snimljena je kolona od 12 civilnih šlepera, a svaki je imao pokriven top. Osim njih, u konvoju je bio najmanje jedan šleper sa zatvorenim tovarnim prostorom. Najverovatnije je prevozio municiju. Šlepa vozila su krenula prema Mačlju iz vojnog skladišta VSK Jasikovac kod Gospića.

Ukrajina, rat u Ukrajini
foto: Profimedia

U poslednjih mesec dana vidljiva je veća diplomatska aktivnost ministra odbrane Banožića u odnosu na Ukrajinu. Dva puta je bio na sastancima Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a u Zagrebu je bio ministar odbrane Poljske. S obzirom na to da Hrvatska koordinira slanje vojne pomoći svojim saveznicima, na tim sastancima se moralo detaljnije pregovarati i o donaciji helikoptera. Na ovim sastancima ministar Banožić je u ime Vlade svaki put potvrđivao da će Hrvatska nastaviti da pruža vojnu pomoć Ukrajini. Međutim, nema zvaničnih informacija o tome koliko je vojne pomoći do sada poslato. Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Zdenko Lucić je na sednici Vlade u četvrtak samo kratko rekao da je Vlada u proteklih godinu dana donela odluke kojima je donirano više od šest miliona evra za humanitarnu pomoć Ukrajini i da smo „obezbedili značajnu vojnu pomoć“. Lucić je istakao da "Hrvatska učestvuje u međunarodnim inicijativama i aktivnostima za pomoć Ukrajini, a ukupna pomoć Hrvatske, kada se sve sabere, prelazi iznos od 160 miliona evra".

U poslednjih mesec dana vidljiva je veća diplomatska aktivnost ministra odbrane Banožića u odnosu na Ukrajinu. Bilo je to dva puta, a za sada nema informacija šta bi Hrvatska mogla dobiti za doniranu vojnu opremu. Pravilo je da istočne članice Alijanse za artiljerijsko i raketno naoružanje sovjetske proizvodnje, koje šalju u Ukrajinu, od svojih partnera dobijaju novo zapadno naoružanje. U hrvatskoj javnosti se već spekulisalo da bi zauzvrat Hrvatska mogla da dobije dodatne količine samohodnih haubica kalibra 155 mm. Ministar Banožić je prošle godine najavio da će Hrvatska krenuti u nabavku novih samohodnih haubica PzH 2000, ali nije govorio o detaljima. To je njegova najava da se mnogi povezuju sa mogućnošću da Hrvatska Ukrajini „trguje” topovima za nove nemačke haubice. Pominjano je i da bi SAD Hrvatskoj mogle da isporuče više polovnih helikoptera Black Havk. Međutim, još nema potvrde za ovo.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track