ZBOG LOŠE GRADNJE SKORO 200 UHAPŠENIH: Posle katastrofalnog zemljotresa, u Turskoj policija krenula u akciju, za mnogima se traga
Foto: Kurir

osumnjičeno 626 osoba

ZBOG LOŠE GRADNJE SKORO 200 UHAPŠENIH: Posle katastrofalnog zemljotresa, u Turskoj policija krenula u akciju, za mnogima se traga

Planeta -

U Turskoj je uhapšeno skoro 200 osoba osumnjičenih za lošu izgradnju objekata koji su srušeni u katastrofalnim zemljotresima 6. februara, u kojima je poginulo više od 44.000 ljudi, saopštilo je tursko Ministarstvo pravosuđa, prenosi CNN.

U saopštenju se navodi da je za nepoštovanje propisa prilikom izgradnje osumnjičeno 626 osoba. Za neke od osumnjičenih je utvrđeno da su poginuli u zemljotresu, a za mnogima policija traga.

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag izjavio je da su prikupljeni dokazi o lošoj gradnji koji se odnose na hiljade zgrada, a prema podacima državne Agencije za katastrofe srušeno je više od 5.700 objekata.

"Ono što nas najviše pogađa je vrsta urušavanja, koje nazivamo palačinka urušavanje, i to nijedan inženjer ne voli da vidi", rekao je profesor na Univerzitetu Bogazici u Istanbulu Mustafa Erdik, koji se bavi projektovanjem u trustnim područjima.

On je istakao da je u takvim uslovima znatno otežan rad spasilačkih timova i dodao da je prilikom projektovanja potpuno urušavanje zgrade nešto što uvek pokušava da se izbegne.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track