RUSIJA NEĆE POVUĆI ODLUKU O SUSPENZIJI SPORAZUMA START: Iz Moskve upućena još jedna poruka Americi - PUTIN JE STAVIO TAČKU NA "I"
Foto: EPA Russian Defence Ministry Press, AP Alexander Zemlianichenko, Shutterstock, Ilustracija

izjava zamenika ministra spoljnih poslova

RUSIJA NEĆE POVUĆI ODLUKU O SUSPENZIJI SPORAZUMA START: Iz Moskve upućena još jedna poruka Americi - PUTIN JE STAVIO TAČKU NA "I"

Planeta -

Izjava Vašingtona o planu za Rusiju o inspekcijama po Ugovoru o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja stigla je prekasno, rekao je za RIA Novosti zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

On je primetio da na engleskom postoji izraz "premalo prekasno", što se slobodno može prevesti kao "prekasno da se pije Borjomi". Prema rečima Rjabkova, sada u Sjedinjenim Državama mogu da kažu bilo šta.

„Sve smo rekli, predsednik je u poruci Saveznoj skupštini stavio tačku na „i“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova od 21. februara, i ne možemo da trpimo ovu situaciju koja se radikalno razlikuje od one koja je postojala tokom razvoj i potpisivanje ugovora“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.

Sergej Rjabkov
foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Rjabkov je dodao da je Rusija juče predala zvaničnu notu SAD da suspenduje učešće u sporazumu. Istovremeno, on je pojasnio da će Moskva nastaviti da poštuje centralne odredbe sporazuma koje se odnose na ograničenja broja relevantnih sistema .

Zamenik ministra spoljnih poslova takođe nije isključio mogućnost kontakata sa predstavnicima SAD u Ženevi na konferenciji o razoružanju. Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da razgovara o svim pitanjima, ali to ne menja trenutnu situaciju oko START-a .

Ranije je Stejt department saopštio da je Vašington u pregovorima sa Moskvom razradio rešenje koje bi mu omogućilo da povuče deo svojih zahteva za inspekciju objekata po ovom sporazumu.

Dan ranije Vladimir Putin je potpisao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track