ZLOČIN U ALPIMA: Sve je izgledalo kao scena iz filma
Foto: Reuters

Svedok i dalje u neverici

ZLOČIN U ALPIMA: Sve je izgledalo kao scena iz filma

Planeta -
Nikada nisam video pravo ubistvo, izgledalo mi je kao holivudska scena i očekivao sam da neko kaže "rez" i da svi ustanu, kaže britanski biciklista

LONDON - Britanski biciklista koji je otkrio žrtve brutalnog četvorostrukog ubistva u francuskim Alpima ispričao je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da je šokantna scena višestrukog ubistva na seoskom parkingu izgledala kao prizor iz filma.

Bret Martin, nekadašnji pilot kraljevske avijacije, vozio je bicikl kroz nacionalni park kada je na planinskom putu kod sela Ševalin ugledao bicikl na zemlji, a zatim i devojčicu koja je posrtala i padala.

Martin kaže da je čak pomislio da se devojčica igra, a onda shvatio da je povređena i stavio je da legne nakon čega ona izgubila svest. Pošto je motor parkiranog automobila još radio, Martin se plašio da bi vozilo moglo da se pokrene i povredi devojčicu i biciklistu čiji je bicikl video na zemlji.

"Prvo sam pomislio da je došlo do sudara automobila i bicikla, ali sam shvatio da to nije slučaj. Onda sam otvorio prozor da ugasim motor i video tela unutra", kaže on. Kako se docnije ispostavilo, u automobilu su ubijeni Saad al-Hili (50) naturalizovani Britanac rođen u Iraku, njegova supruga Ikbal i 74-godišnja tašta, dok je telo bicikliste, lokalnog stanovnika Silvana Molijea bilo pored automobila.

"Nikad nisam video pravo ubistvo, izgledalo mi je kao holivudska scena i očekivao sam da neko kaže "rez" i da svi ustanu. Ali nažalost, ovo je bilo stvarno, shvatio sam da je reč o zločinu", rekao je Martin.

Pošto na tom mestu nije bilo signala da telefonira, a devojčica je bila previše povređena da bi je nosio niz planinu, Martin je odlučio da je ostavi na sigurnom i krene niz put biciklom da potraži pomoć. Uspeo je da zaustavi jedan automobil i zamoli vozača da pozove pomoć, a on se potom vratio na mesto gde je devojčica i dalje ležala bez svesti.

Dodao je da nije iznenađen što francuska policija nije odmah primetila drugo dete, četvorogodišnju devojčicu koja se krila ispod nogu svoje ubijene majke skoro osam sati.

Martinov iskaz je usledio nakon što su francuski tužilac i istražitelji došli u Britaniju u potrazi za novim dokazima u slučaju. Martin je dao detaljan iskaz policiji i odmah nakon ubistva.

Sedmogodišnja devojčica kojoj je pomogao sada je izašla iz kome, ali je i dalje previše povređena da bi mogla da bude ispitana. Njeno svedočenje je od ključnog značaja jer je jedina koja je možda videlo ko je pucao. Njena mlađa sestra je rekla da je čula pucnje, ali da nije ništa videla.

Razlog ubistava ostaje nejasan, a prema istrazi, na mestu zločina pronađeno je oko 25 metaka, a ubijeni su imali po dve rane u glavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja