IZRAELSKI MINISTAR FINANSIJA POZVAO NA RUŠENJE PALESTINSKE HUVARE Smotrich: Grad treba da bude izbrisan. To treba da uradi država!
Foto: EPA/Ronen Zvulunpool, AP/Majdi Mohammed

eskalacija

IZRAELSKI MINISTAR FINANSIJA POZVAO NA RUŠENJE PALESTINSKE HUVARE Smotrich: Grad treba da bude izbrisan. To treba da uradi država!

Planeta -

Izrael bi trebalo da sruši palestinski grad Huvaru na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich. Grad sa oko 7.400 stanovnika bio je meta nedavne kampanje odmazde izraelskih doseljenika, poslednjeg u nizu incidenata usred eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

"Mislim da grad Huvara treba da bude izbrisan. To treba da uradi država", rekao je Smotrich Njegova izjava uslijedila je nakon napada u nedjelju u kojem je Palestinac ubio dvojicu Izraelaca u selu južno od okupiranog grada Nablusa na Zapadnoj obali.

Bezalel Smotrich, Bezalel Smotrič
foto: EPA/Ronen Zvulunpool

Tamošnji izraelski doseljenici su zatim napali palestinsku zajednicu u znak odmazde, spalivši njihove kuće, prodavnice i automobile, ranivši stotine ljudi i ubivši jednog Palestinca tokom nasilnog incidenta.

Prema procenama Palestinskog zavoda za statistiku, u Huvari živi oko 7.400 Palestinaca. Kroz grad prolazi i važan put koji svakodnevno koriste mnogi stanovnici ilegalnih jevrejskih naselja na severu Zapadne obale.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs osudio je danas Smotričeve izjave.

Bezalel Smotrich, Bezalel Smotrič
foto: EPA/Abir Sultan

"Ovi komentari su bili neodgovorni i odvratni. Kao što osuđujemo palestinsko podsticanje na nasilje, osuđujemo i ove provokativne opaske, koje takođe predstavljaju podsticanje na nasilje", rekao je Prajs novinarima u Vašingtonu.

Izraelci i Palestinci će se sastati uoči Ramazana usred sve većeg nasilja Istovremeno je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i druge visoke izraelske zvaničnike da „javno i jasno odbace ove primedbe i da se ograde od njih”. On je dodao da je sada više nego ikada važno da Izraelci i Palestinci rade zajedno na smirivanju tenzija.

Vašington sve više kritikuje politiku Netanjahuove krajnje desničarske vlade, uključujući njegov plan da proširi izraelska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Zagovornici palestinskih prava pozivaju administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena da preduzme konkretne mere.

Huvara, Huwara west bank
foto: AP/Majdi Mohammed

„Bajdenova administracija ne bi trebalo da dozvoli visokim vladinim zvaničnicima koji podstiču zločine nad palestinskim civilima i šire njihovu nasilnu i mržnju retoriku da dođu u Sjedinjene Države“, rekla je Sara Li Vitson, izvršna direktorka Demokratije za arapski svet sada (DAVN). Oni su pozvali američki Stejt department da izda zabranu viza za Smotrič.

Izrael, koga vodeće organizacije za ljudska prava, poput Amnesti internešenela, optužuju za sprovođenje sistema aparthejda, godišnje dobija najmanje 3 milijarde evra američke pomoći.

Ranije ove nedelje, Džej strit, jevrejsko-američka grupa koja sebe opisuje kao pro-izraelsku i pro-mirovnu, pozvala je Bajdena da postavi jasne smernice i posledice za politiku izraelske vlade. „Samo na ovaj način se Bajdenova administracija može zaista nadati da će zaustaviti eskalaciju nasilja i terorizma, unaprediti interese SAD, zaštititi prava i živote Izraelaca i Palestinaca i pomoći da se obezbedi budućnost Izraela kao demokratije“, napisali su.

Od početka godine, izraelske snage su ubile više od 63 Palestinca, dok je u palestinskim napadima do sada ove godine poginulo 13 izraelskih civila, jedna Ukrajinka i jedan policajac.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track