LAVROV I BLINKEN TAKO BLIZU A TAKO DALEKO: Na ministarskom samitu G-20 u Indiji ignorisali se najstrašnije!
Foto: AP/Hajarah Nalwadda, EPA/Made Nagi

susret dva rivala

LAVROV I BLINKEN TAKO BLIZU A TAKO DALEKO: Na ministarskom samitu G-20 u Indiji ignorisali se najstrašnije!

Planeta -

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken prisustvovali su prvom plenarnom sastanku ministarskog sastanka G20 u Indiji, međutim, suprotno prvim izveštajima sa sastanka, do kontakta nije došlo – oni su sedeli daleko jedan od drugog.

Lavrov je sedeo pored ministara spoljnih poslova Meksika i Saudijske Arabije . A Blinken je sedeo za istim stolom, ali na drugoj strani i prilično daleko od Lavrova.

Ranije su se u medijima pojavili izveštaji da su se prvi put sreli licem u lice od početka vojne operacije u Ukrajini .

Međutim, Lavrov i Blinken su se već ukrstili na marginama multilateralnih događaja posle februara 2022. godine. Dakle, videli su se prošlog leta na sličnom događaju na indonežanskom ostrvu Bali . A kasnije, u novembru prošle godine, još jednom na istom mestu na samitu, gde je Lavrov predvodio rusku delegaciju. Tada nisu vodili odvojene pregovore, kao, međutim, ni sada - prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, nema planova za održavanje sastanka u Nju Delhiju .

Prema rečima predstavnice ruskog resora Marije Zaharove , zbog činjenice da su SAD „potukle diplomatiju u drugi plan“ i zagovaraju eskalaciju sukoba u svetu, ne treba sumnjati da će sastanak Lavrova i Blinkena „ na marginama“ G20 nije planirano.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja